2024 május 30

Kezd formába lendülni a hitelpiac

Egyre több a csok kérelem

Így a jelzáloghitel-piac nagysága elérheti a 600 milliárd forintot, a személyi kölcsönöké a 240 milliárd forintot. A hitelezés növekedéséhez hozzájárul az igazgató szerint az is, hogy idén várhatóan kevesebb lesz a készpénzes vevő, mert tavaly ők tették ki az új ingatlan vásárlásoknál a vevők 80 százalékát.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Az igazgató beszámolt arról is, hogy január végéig több mint 3600 családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylés érkezett a bankhoz, csaknem 10 milliárd forint értékben, az átlagos felvett hitelösszeg 2,7 millió forint. A támogatást felvevők 73 százaléka hitelt is kért, összesen 20 milliárd forint értékben, az átlagos összeg 7,5 millió forint volt – ismertette. Az igénylésekben idén is növekedést vár a bank, 5000 igénylést várnak.

Az új lakások irányába tolódott a piac

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslatáról, hogy 2,5 százalékban maximálják a kamatfelárat, elmondta: ehhez fontos figyelembe venni a költségeket, a magasabb országkockázatot és a tőkekövetelmény-szabályozást, ami Magyarországon szigorúbb a környező országokénál.

Hozzátette, még folyamatban vannak a tárgyalások a bankszövetség és a jegybank között, de úgy vélte, nem elképzelhetetlen, hogy legyen valamilyen maximum, azonban fontos, hol húzzák azt meg.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az igazgató szerint tavaly az új lakások irányába tolódott a piac, Budapesten 500 és 1000 lakásos ingatlanfejlesztési projektek is megjelentek, míg vidéken a 20 lakásos fejlesztés a tipikus, az 50 lakás már a „plafont” jelenti.

Új lakáshoz több támogatás jár

A jelzáloghitelekről elmondta, minden hatodik lakáshitelt a K&H folyósítja, átlagos összege 8 millió forintra emelkedett, ez Budapesten magasabb, vidéken alacsonyabb, a futamidő továbbra is 16-18 év. A szakember nem tart attól, hogy a lakosság túlzottan eladósodik, az adósságfék szabályozás és szigorúbb jövedelemvizsgálat miatt.

Rajna Gábor kitért arra, hogy jelzáloghiteleknél egyéves kamatperiódust választ az ügyfelek 62 százaléka, míg ennél hosszabbat 32 százalékuk. A tipikusnak mondható, 8 milliós felvett hitelnél 20 év alatt átlagosan havi 43 ezer forint a törlesztő az egyéves kamatperiódus esetében, míg 5 éves kamatperiódusnál ez 48 ezer forint a K&H-nál – ismertette.

Az igazgató szerint a lakásárak emelkedése az új lakások irányába tolja a keresletet, mert a használt lakások ára is jelentősen nőtt és az új lakásokhoz nagyobb támogatást lehet igénybe venni.