2024 július 16

Készül az MNB az amerikai lépésekre

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja szerint ez az MNB-álláspont azt a kockázatot tükrözi, hogy az amerikai gazdaság gyorsabb növekedése a vártnál korábbi szigorításra késztetheti a Fed döntéshozóit. Ez jelentős hatást gyakorolhatna az MNB monetáris politikájára is, mivel tőkekivonást eredményezhet a felzárkózó piacokról, gyengítve más valuták mellett a forintot is, ami szigorúbb monetáris politikára kényszeríthetné a magyar jegybankot.

Más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet arra a kockázatra, amely a Fed esetleges váratlan időzítésű vagy mértékű monetáris szigorításából hárulna a felzárkózó piacokra.

Van forgatókönyv erre is

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő erről összeállított legutóbbi tanulmányában közölte: alapeseti várakozása az, hogy a Fed 2015 közepétől kamatemelési ciklusba kezd, és irányadó kamata 2017 végére vagy 2018 elejére 3,75 százalékig emelkedik a jelenlegi 0-0,25 százalékos célsávról.

A Fitch londoni elemzői azonban kidolgoztak egy stresszhelyzeti forgatókönyvet is. E modell alapján az amerikai gazdaságban meglévő negatív kibocsátási rés már 2014 végére bezáródik, és ez 2016-ra 4,5 százalékig hajtja fel az inflációt. Ebben a környezetben a Fed 2015 végéig 3 százalékra, 2016 végéig 5 százalékra kényszerülne felemelni alapkamatát. A tízéves amerikai kincstárjegy hozama 6 százalékra szökne fel.

E forgatókönyv megvalósulása kiugró kockázati prémiumokat eredményezne; a kockázatosnak tartott feltörekvő piaci adósságeszközök felára a tízéves amerikai kincstárjegyhez mérve akár 150 bázisponttal is emelkedhet – állt a hitelminősítő elemzésében.

Stabil a magyar gazdaság

A Royal Bank of Scotland londoni elemzői azonban az MNB-ben folytatott tárgyalásaikat ismertető csütörtöki beszámolójukban idézik Balog Ádámot, az MNB alelnökét, aki szerint Magyarország készül a vártnál esetleg korábbi Fed-szigorítás következményeire is, mégpedig a devizaadósság-kitettség csökkentésével. Az RBS elemzőinek idézete szerint Balog Ádám kijelentette: remélhetőleg Magyarország addigra elért gazdasági pozíciója komoly sokkhatás esetén is elkerülhetővé tenne olyan drasztikus lépéseket, amilyenekre a fel nem készült, nagyobb adósságterhű országok kényszerülhetnének.

Az RBS elemzőinek beszámolója szerint egyébként úgy tűnik, hogy az MNB-nek nincs rögzített forintárfolyam-célja. A magyar jegybank álláspontja az, hogy mivel az inflációs átszűrődési ráta alacsony, a mostani forintárfolyam nem ad okot inflációs aggályokra – áll a londoni bank ismertetésében.

Az RBS elemzői tapasztalataikat összegezve közölték: a magyar gazdaságot stabilnak látják, és egyelőre nem várják az MNB monetáris politikájának módosulását. A cég szakértőinek véleménye szerint az MNB – mielőtt bármilyen monetáris lépést tenne – megvárja, hogy tisztább kép alakuljon ki az eurójegybank (EKB) és a Fed monetáris alapállásáról.