2024 július 23

Hétvégén már segítenek az almatermelőknek

Ennyit adnak érte

Az ipari almát Vaján, Mátészalkán és Nagykállón adhatják le a termelők, a kijelölt átvevőhelyekről az MNKH honlapján (www.tradehouse.hu) lehet tájékozódni.

A közlemény szerint a kedvező időjárás miatt az elmúlt évek átlagánál lényegesen jobb minőségű ipari almatermés várható az idén Magyarországon. A kilónként bruttó 20 forintos átvételi telephelyi áron vásárolt ipari almából készülő kiváló minőségű almasűrítmény lehetővé teszi, hogy a nemzetközi piacokon a kereskedőház versenyképessé váljon.

Szintén a honlapon található azoknak az átvevőhelyeknek a listája, ahol az étkezési almát vásárolják fel kilónként bruttó 35 forintos átvételi telephelyi áron. Az étkezési alma felvásárlása Zajtán, Tiszaberekben, Csegöldön, Jánkmajtison, Fehérgyarmaton, Kölcsén, Vásárosnaményban, Kisaron, Gávavencsellőn, Tyukodon és Újfehértón indul, de folynak még egyeztetések további településeken kijelölendő átvevőhelyekről is. Ezekről szintén a kereskedőház honlapján tájékozódhatnak a termelők.

Fontos infókat innen

Az MNKH felhívta a figyelmet arra, hogy a termelőknek rendelkezniük kell a termés növény-egészségügyi bizonylatával, amelyet a felvásárlási jegyen rögzítenek. Az almát az átvételtől számított 5 napon belül kifizetik, erre a garanciát a felvásárlási jegy biztosítja.

További részletek az MNKH honlapján érhetők el, illetve tájékoztatás a 06/1810-1640-es telefonszámon és az [email protected] email címen kérhető – közölte a kereskedőház.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház 2013-ban azzal a céllal alakult, hogy a hazai exporttevékenységet hatékonyabbá, koordinálttá tegye, elsősorban a kis- és közepes vállalati szektorban, kiemelt hangsúllyal a mezőgazdasági ágazatra és termelőkre.

A kereskedőházhoz az elmúlt évben több megkeresés is érkezett a külpiacokról étkezési alma és az élelmiszeriparban használt almasűrítmény megvásárlására. Az idei évben olyan piaci körülmények álltak elő, amelyek megfelelő alapot teremtettek a kereskedőház számára, hogy új szereplőként piaci részesedést szerezzen az almasűrítmény- és étkezésialma-forgalmazás piacán – áll a közleményben.