Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Jövőre már jobban védik az utasokat egy irodacsőd esetén

Szigorúbb szabályok jönnek

Kifejtette: elvben a kaució összegének a teljes követelésállományra fedezetet kellene nyújtania – az erre vonatkozó szabályozást szigorítják jövőre az EU-ban.

Már idén volt példa arra, hogy egy-egy utazási iroda a várható kapacitásnövekedés miatt megemelte a biztosítéki fedezet mértékét – tette hozzá.

Kényes helyzet

Molnár Judit beszélt arról is, hogy a csődkockázat sokkal kisebb az utazásszervezői piacon, mint más iparágakban.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Azonban speciális termékről van szó, és egy esetleges csőd egyszerre több embert érint, ráadásul sok utast éppen az utazása alatt, külföldön éri a nehéz helyzet. A MUISZ alelnöke hangoztatta, hogy a Green Holidays ügye ellenére „ha biztosra akarunk menni, (…) még mindig a legbiztonságosabb a nyaralás irodákon keresztül történő szervezése”.

Itt tart most a Green Holidays ügye

A Green Holidays biztosítója egyelőre kárelőleget fizetett ki, 50,4 százalékot. A bejelentett károk becsült összege 900 millió forint, a biztosítónak 500 millió forintig terjedő felelősségbiztosítása volt – mondta Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szóvivője kedden az M1 aktuális csatornán.

A szóvivő szerint a jelek arra mutatnak, hogy ezt az összeget a biztosító ki fogja kifizetni, kérdés az, hogy milyen körben, és kiknek.

A rendőrség is beszállt

A Mabisz szóvivője kifejtette, a Green Holidays csődben rendőrségi nyomozás folyik, jogértelmezési problémák vannak.

Nehéz kimondani, hogy ez esetben jogi kérdésről van-e szó, vagy bűncselekmény történt, valószínűleg mindkettő fennáll a jelek szerint – tette hozzá.

Július végén megkezdődött a kártalanítás
Július 28-ától több százan kapják meg az arányos kártérítést – közölte az Uniqa Biztosító Zrt. A közlemény idézi a vállalat vezérigazgatóját, aki szerint az elmaradt utak károsultjainak jelentős részéhez még a tervezett nyaralásuk előtt eljuthat a kártérítés.