2024 május 23

Jó hangulatban indított Amerika

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,31 százalékkal, az S&P 500-as mutató 0,23 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,37 százalékkal nőtt hétfőn nyitáskor.

Az előző kereskedési napon, pénteken is emelkedtek a New York-i értéktőzsde főbb mutatói. A Dow Jones indexe 207,55 ponttal, 1,24 százalékkal, 17 008,6 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutató 21,58 ponttal, 1,11 százalékkal erősödött, és 1967,75 ponton fejezte be a napot. A Nasdaq Composite mutatója 45,43 ponttal, 1,03 százalékkal emelkedett, és 4475,62 ponton zárt.

Kettéválik a HP

A Hewlett-Packard is a technológia szektorban bevált lépést választott az eredmények javításának érdekében – írják a Quaestor elemzői. Az elmúlt időszakban jelentős árbevétel csökkenést elszenvedő társaság a PC és a nyomtató üzletágát kiszervezi a vállalati tevékenységi körből. Az önálló entitásként tőzsdére lépő ágazat és a megmaradt vállalati hardverek és szolgáltatások divízió a becslések szerint egyenként 50 milliárd dolláros piaci értékkel rendelkezhet.

A kiszervezés a 2015-ös pénzügyi év végére várható. A vállalat értékelése szerint hosszú távon mind a két tevékenységi kör nyereséges lehet, a lépéssel pedig hatékonyabbá tehetik a HP működését. A bejelentésre közel 6%-ot emelkedett a nyitás előtti részvényárfolyam.

Visszahív a GM, célba ért a Chevron

A General Motors a múlt heti visszahívások után újabb akciót jelentett be. Az egy héttel ezelőtt visszarendelt 524 ezer autón felül ma közel 57 ezer autó visszahívásáról adtak ki közleményt, az érintett járművek mindegyikét az Államokban helyezték forgalomba.

Az olajipari óriásvállalat, a Chevron megegyezett a Kuwait Foreign Petroleum Exploration vállalattal, hogy a Duvernay cégben birtokolt részvényállományának 30%-át eladja, az ügylet értéke 1,5 milliárd dollár. A megállapodás szerint a részvényállomány 70%-kal rendelkező Chevron felel továbbra is a vállalat működéséért.

Brókerminősítések

A Piper Jaffray felülsúlyozásúról semlegesre rontotta az Abercrombie & Fitch részvényeinek minősítését, a célárfolyam 45 dollár. A McDonald’s papírjainak besorolását piaci teljesítőre korrigálta le a Morgan Stanley, a célárfolyam 96 dollár. A Coca-Cola Enterprises részvényeire kitűzött ajánlását eladásról semlegesre javította a Nomura, a célárfolyam 43 dollár.