2023 március 25

Jelentős élénkülés a mezőgazdasági gépek piacán

Fazekas Sándor hozzátette, a gépvásárlások összértéke meghaladta a 78 milliárd forintot, gabonakombájnokból 176 darabot értékesítettek 2011-ben, két és félszer annyit, mint egy évvel korábban. A traktorok értékesítése 90 százalékot meghaladó mértékben bővült, 1917 gépet vásároltak.  A miniszter rámutatott, hogy a gépek vásárlását segíti a kormány által létrehozott MFB-s agrárfejlesztési program kedvezményes hitelkonstrukciója és a kormány elkötelezett abban, hogy a magyar gépipar és járműgyártás talpra állása után a mezőgépipar is további lehetőségeket kapjon.

A magyar agrárgazdaság egyik legnagyobb kiállításán 12 ezer négyzetméteren csaknem 150 vállalkozás mutatkozik be. A kiállítók több mint fele mezőgazdasági gépek és felszerelések gyártója illetve forgalmazója, de a vetőmaggal, műtrágyával, erdészettel, valamint mezőgazdasági informatikával foglalkozó cégek is jelen vannak. A gazdanapok kiemelt kiállítója, az IKR Zrt. önállóan mutatkozik be közel 10 ezer négyzetméteren.

Az idei szántóföldi gépbemutató fő témája a költséghatékonyság a növénytermesztésben. A látogatók több újdonságnak számító eszközt láthatnak majd munka közben.

A kiállítás alatt a Gabonatermesztők Országos Szövetsége szaktanácsadással várja az érdeklődőket. A Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok hagyományos programja közé tartozik a Hazai Mezőgépgyártók Fóruma, ahol az érdeklők a mezőgépipar gazdasági helyzetéről tájékozódhatnak.

 A Gazdanapok egyik kiemelt eseménye a Lovas Hagyományok Múltban és Jelenben – Bábolnai Lovasturisztikai Napok. A rendezvény keretén belül naponta látható lovas program, amelynek főszervezője a házigazda a Nemzeti Ménesbirtok Kft. A Bábolnán működő Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakiskola diákjai karüsszel- és Shagya-arab ugróbemutatót tartanak.

A kiállítás négy napja alatt az érdeklődők megtekinthetik a Ménesudvart, lovas kocsival ellátogathatnak a Csikótelepre, hintóval kikocsikázhatnak az Arborétumba, ahol a híres lovak temetőjét is megnézhetik.