2024 február 29

Itt kopogtat a tech-forradalom

Felgyorsult folyamatok

A felmérésben olyan cégeket kérdeztek meg, ahol legalább 20 ezer alkalmazott dolgozik. A kutatás szerint a vállalatok 57 százaléka vizsgálja a technológia bevezetését vagy már az adaptálásán dolgozik. A támogató cégek kétharmada pedig arra számít, hogy 2018 végéig integrálja a blockchain technológiát.

„Az nyilvánvaló, hogy sokkal jobban értik a technológiát ezeknél a vállalatoknál, mint 12 hónappal ezelőtt” – fogalmaz a Juniper. „Ennek van belső és külső oka. Egyészt felgyorsultak a belső kutatás-fejlesztések, másrészt a külsős partnerekkel való közös munka során ráébredtek a technológia számos alkalmazási területére.”

A kutatási projektek számának emelkedésével a cégek már az iparági versenytársak felé néznek, és azt mérlegelik, lehet-e versenyelőnyűk abból, ha elsőként integrálják a blockchain technológiát.

„A fintech stratupoknak ez nagyon jó hír, hiszen a vállalati térben egyre nagyobb a kereslet a blockchain technológiában jártas szakemberekre” – fogalmazott Windsor Holden, a Juniper szakértője a CNBC-nek.

Hozzátette: ez a megoldás, hogy hálózatokon megosztva tárolják az adatokat, a pénzügyi szektor mellett számos iparág számára jelenthet megoldást.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A blockchain segít a vállalati hatékonyság növelésében, a transzparencia megteremtésében. Akkor is megoldást jelenthet, ha egy vállalat nagy mennyiségű adatot tárol papíron, vagy sok tranzakciót hajt végre.

Mi az a blockchain?

A blockchain technológia közvetlen tranzakciók lebonyolítását teszi lehetővé egy decentralizált, a felhasználók által ellenőrzött, közvetítők nélküli hálózaton. Eredetileg Satoshi Nakamoto, a bitcoin alapítója hozta létre a bitcoin tranzakciók könyveléséhez.

A bitcoin digitális valuta gerinctechnológiája a következő években egyre inkább a pénzügyi szektor részévé válik, felgyorsítva a digitális átalakulást és egyben lehetőséget teremtve az új üzleti modellek létrehozására.

A Világgazdasági Fórum becslése szerint 2025-re a teljes globális össztermék tíz százaléka blockchainben lesz tárolva.

Idén júniusban igazi nagyágyúk is beszálltak a technológiába. A világ hét óriásbankja, a Deutsche Bank, a HSBC, a KBC, a Natixis, a Rabobank, a Societe Generale és az Unicredit megbízta az IBM-et, hogy dolgozzon ki számukra blockchain alapú nemzetközi kereskedési rendszert. Ez volt az első alkalom, hogy nagy pénzügyi vállalatok beemelték a blockchaint a mainstreambe.

Csak okosan!

A Juniper kutatása azonban a kockázatokra is rávilágít. A szakértő szerint nem szabad csak ebben a technológiában keresni a jövőt, meg kell vizsgálni más alternatívákat is. Sok esetben a vállalati rendszer átalakítása blockchain nélkül is lehet működőképes, sőt az új technológia külső és belső zavarokhoz is vezethet. Sok esetben aggódnak a munkatársak, mert a cégek alábecsülték az átalakulás mértékét. Más aggodalmak szerint azon ügyfelek, akik nem bíznak a technológiában, el is fordulhatnak a cégtől.