2023 december 11

Ígéretes műanyagot fejleszt az olajipari cég

A közlemény szerint a csaknem félmilliárd forint pályázati támogatást elnyert projektben poliéter-poliol terméktípusokat fejlesztenek ki. Ez is hozzájárul a Mol-csoport egyik 2030-as stratégiai céljának eléréséhez, hogy a petrolkémiai üzletág egyre nagyobb arányban járuljon hozzá a teljes cégcsoport eredményéhez.

A cég 1,2 milliárd euróból épít poliol komplexumot Tiszaújvárosban, az üzem sikeres működéséhez elengedhetetlen a piaci potenciállal rendelkező, a vevőkör igényeit kielégítő termékek fejlesztése, a poliol kutatás-fejlesztési (K+F) projekt. A Poliol K+F projekt keretében legalább tíz, az előzetes értékelések alapján jelentős piaci potenciállal rendelkező, a versenytársak hasonló termékeihez képest jobb tulajdonságokkal bíró poliolokat fejlesztenek ki, a poliolok területén úttörőnek számító modern technológiával.

Ezeket a termékeket a tiszaújvárosi poliol komplexum elindítását követően kezdik gyártani és a piacra bevezetni. A projekt megvalósításához a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása – 2019-1.1.1-PIACI KFI” pályázaton 483 269 279 forint támogatást nyertek el. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy poliéter-poliolok piaca mind világ-, mind pedig közép-európai viszonylatban is dinamikusan fejlődik, a keresletük világszinten 2025-ig várhatóan évente 3,4 százalékkal növekszik és a piaci előrejelzések alapján ez a bővülés hosszú távon is megmarad.

A növekedés fő motorja, hogy a poliolok az egyik fő alapanyagai a poliuretánoknak, melyek az egyik legszélesebb körben alkalmazott műanyagok. A poliuretánokat jelentős mennyiségben használja fel többek között az autóipar, a csomagolóipar, az építőipar, valamint a komfort szektor, így a projekt keretében kifejlesztett vegyipari termékek végfelhasználói az ezen szektorok által gyártott termékeket megvásárló emberek milliói lesznek. A Mol a legutóbbi tőzsdei jelentése szerint 2020 első fél évében 1943,4 milliárd forint csoportszintű árbevételt ért el, míg tavaly az első hat hónapban 2483,4 forint volt a bevétele.

A csoport az első fél évet 90 milliárd forintos veszteséggel zárta, szemben a tavalyi hasonló időszak 126,4 milliárd forintos nyereségével. A Mol részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek.