2024 április 13

Harmadik századi templomot tártak fel Bulgáriában

Perperikon (Hyperperakion) a Rodope keleti lejtőjén, Kardzsali városától 15 kilométerre északra helyezkedik el. A térség már a Kr.e. 5. évezredben lakott volt. Az ókorban a település a Dionüszosz-kultusz központja volt, a középkorban pedig erődítményt építettek oda, amely a hegység keleti részét ellenőrizte. A trák települést 1979-ben fedezték fel.

Mint az ásatásokat irányító Nyikolaj Ovcsarov régészprofesszor rámutatott, a helyszín, ahol elsőként a trákok telepedtek meg, az elmúlt hétezer év vallásgyakorlatát tükrözi. Ismertetése szerint a tíz hordozható oltárt kezdetben pogány rítusoknál, állatáldozatoknál alkalmazták, erről tanúskodnak a vér lefolyatására szolgáló vájatok. A korai keresztények is használták az oltárokat, keresztet vésve beléjük, az egyiken pedig tulajdonosa, egy bizonyos Alexander nevét is feltüntették.

Ovcsarov azt is elmondta, hogy a leletek pontos kormeghatározását az ásatások során előkerült jellegzetes cserépedény tette lehetővé. Ilyen kerámiákat kizárólag Észak-Afrikában a 4. század végén, illetve az 5. század elején állították elő – írta a portál.