2024 május 27

Ha péntek, akkor London

Pénteken megint játékra ingerel a „londoni buli”, vagyis az illikvid kereskedés a forint piacán. Amíg ugyanis Budapestre kiakasztják a zárva táblát, addig Londonban vígan kereskednek. És a londoni brókereknek van is rá hajlamuk, hogy nagyot taszítsanak az adott napon, valami okból kis forgalmú piacokon. Ráadásul, a két őszi lehetőségből az egyik idén elmarad, mert mindenszentek hétvégére esik.

Most, vagy ősszel már nem

Az illikvid piacot részben annak köszönhetjük, hogy a kontinentális katolicizmus és az angolszász országok egyházi ünnepnapjai nem esnek teljesen egybe. Emiatt a Csatornán inneni és túli tőzsdék máskor tartanak kereskedési szünnapot. Jellemzően ilyen a húsvét és a mindenszentek.

A forintpiac illikvid napjainak másik felét a nemzeti ünnepeinknek köszönhetjük. Amennyiben hétköznapra esik március 15, augusztus 20 vagy október 23, akkor teret nyer ez a közkedvelt piaci játék.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Akár ilyen, akár olyan oka van a pesti szünnapnak, közös vonás, hogy a londoni brókerek szinte magukra maradnak a forintpiacon, s egy-egy nagyobb pozícióval időlegesen befolyásolni tudják az árfolyamot.

Nincs forradalmi helyzet

Olyan mértékű  kilengésre aligha számíthatunk ezen a pénteken, aminek 2008. október 23-án lehettünk tanúi, esetleg részesei. Hiába üzente meg már előző nap Bajnai Gordon, akkor még fejlesztési és gazdasági miniszter, a Kossuth térről a CNBC kamerája előtt, hogy gátat emelnek a forintgyengülés útjába. És hiába ült össze a Monetáris Tanács, hogy 300 bázisponttal, emelje a jegybanki alapkamatot. Az ünnepi spekulációt nem lehetett megállítani, legfeljebb a lendületét fékezték. Jó kérdés, hogy ha így is fékezni 10 (!) forintos volt az EUR/HUF kurzus kilengése, mi lett volna a forintpiacon a jegybanki lépés hiányában.

Ha mégis, akkor fölfele

Nincs most sztori a forintban, ezért nem várható komoly árfolyamlengés – mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen devizaelemzője. Hozzátéve: ennek ellenére nem kizárt, hogy a gyér forgalmat kihasználva, meglódítják a kurzust a tréfás kedvű piacai szereplők. Szerinte, ha már lendül az árfolyam, akkor inkább felfelé várható a mozgás, mint lefelé.

Észre kell venni – folytatta, hogy október eleje óta csökkenő a trend és az árfolyam a trendcsatorna tetejét kopogtatja. A csatorna tető 310,70-310,80 között húzódik. Amennyiben ezt áttörné a kurzus, akkor a 100 napos mozgóátlag lehet a következő ellenállási szint 3012-nél.