2023 március 22

Globális jó hangulatban emelkedett a BUX a héten

A BUX 4,81 százalékkal nőtt az előző heti 4 százalékos erősödés után.

Eseménydús héten vannak túl a piacok, és ezúttal jó hírekben bővelkedhettek a befektetők. Ennek megfelelően optimista hangulat uralkodott, nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, és a hét végére erőteljes emelkedésnek indultak a részvénypiacok. Mindebből a magyar börze is profitált, és a BÉT-en nemcsak az árfolyamok emelkedtek, hanem a forgalom is élénkült.

A hét kivárással indult, szerdától érkeztek a jó hírek, ezekre vártak a befektetők. Szerdán a német alkotmánybíróság feltételekkel ugyan, de jóváhagyta Németország részvételét az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerben (ESM), és ez reményt ad arra, hogy hamarosan feláll az alap. Németországon kívül ugyanis minden más tagállam ratifikálta már a szerződést. Az ESM elindulása a feltétele annak is, hogy az Európai Központi Bank (EKB) megkezdje az előző héten bejelentett kötvényvásárlásait.

Az igazi lökést az adta a piacoknak, hogy csütörtökön az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed újabb eszközvásárlási programot jelentett be a gazdaság élénkítése céljából. A Fed havi 40 milliárd dollár értékben tervez jelzálogkötvényeket vásárolni. Kisebb jelentőségű, de szintén kedvező hír volt, hogy a svájci jegybank a negyedéves kamat-meghatározó ülésén megerősítette, kitart az 1,20-as árfolyamküszöb védelme mellett, azaz nem engedi, hogy a frank e fölé a szint fölé erősödjön az euróval szemben.

A magyar piacon a vezető részvények erősödtek a Magyar Telekom kivételével, amely kismértékű értékvesztést szenvedett el. A BÉT részvényindexe, a BUX egy hét alatt 876 ponttal, 4,81 százalékkal emelkedett, 19.112,34 ponton zárta a hetet. Utoljára ez év március 26-án zárt 19 ezer pont fölött az index.

A forgalom is tovább élénkült, 66,1 milliárd forint értékben születtek üzletek a részvénypiacon az előző heti 57,82 milliárd forint után. A nyári rendkívül alacsony, jellemzően 10 milliárd forint alatti napi forgalmak után az utóbbi két hétben már 20 milliárd forintnál nagyobb napi forgalmakat is mértek.

Az OTP egy hét alatt 5,31 százalékkal, 206 forinttal drágult, 4,088 forinton zárt pénteken. A Mol árfolyama 10,03 százalékkal, 1735 forinttal, 19.040 forintra emelkedett. A Magyar Telekom 1,64 százalékkal, 7 forinttal gyengült, 419 forintra csökkent az árfolyama. A gyógyszeripari részvények közül a Richter 0,28 százalékkal, 110 forinttal erősödött, 39.310 forinton fejezte be a hetet. Az Egis árfolyama 3,19 százalékkal, 545 forinttal 17.650 forintra nőtt. A kis- és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX 43 ponttal, 4,06 százalékkal 1094,83 pontra emelkedett.