Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Fordulatot hozott az NGO-k és a líbiai partok ellenőrzése

Olasz sajtóértesülések szerint a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszról teljesen eltűntek az NGO-k hajói.

Megerősített parti őrség

Angelino Alfano a La Stampa című olasz napilapban vasárnap megjelent interjúban kijelentette, hogy a fordulat Fájez esz-Szarrádzsnak, az ENSZ által elismert líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnökének köszönhető, mert segítség kért Olaszországtól és Európától a líbiai partok ellenőrzéséhez: az így kapott eszközökkel és forrásokkal Líbia megerősítette parti őrségét, valamint növelte hatáskörét a partjai előtti tengeren.

Ezzel párhuzamosan a tengeri mentésben részt vevő NGO-k munkáját Olaszország magatartási kódexszel szabályozta, ami Angelino Alfano szerint a szicíliai ügyészségeknek az NGO-król folytatott vizsgálatainak köszönhető.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az ügyészi vizsgálat „megfelelő kontextust” teremtett az NGO-kódexhez – mondta az olasz diplomácia vezetője.

Hozzátette: A Földközi-tenger túlsó (afrikai) partján változik a szélirány: most gyorsan e szerint kell vitorláznunk, hogy leállítsuk az emberkereskedelmet”.

Visszaesik a tengerbe veszők száma is

Hangsúlyozta, hogy a migránsokkal teli hajók gyérülésével visszaesik a tengerbe veszők száma is. Következő lépésnek nevezte, hogy a nemzetközi jognak megfelelő migránstáborokat állítsanak fel Líbiában, amihez szerinte milliárdos befektetés kell. Líbia keleti felét ellenőrző Halifa Haftár tábornok 20 milliárd eurót sürgetett Európától a migráció szabályozására – tette hozzá.

„A balkáni útvonalat a Törökországgal kötött több milliárd eurós megállapodás zárta le, illúzió azt hinni, hogy Líbiában a problémát néhány millióval meg lehet oldani” – mondta Angelino Alfano.

Hangoztatta, „hatalmas” európai gazdasági befektetésre van szükség Líbiában és Afrikában.

Felfüggesztették működésüket

Az Orvosok Határok Nélkül és a Sea Eye után a Save the Children nevű segélyszervezet is bejelentette, felfüggeszti mentőmunkáját a líbiai partoknál.

Az NGO-k nyilatkozata szerint az olasz és a líbiai hatóságok intézkedései miatt nem tudnak tovább felelősséget vállalni hajóik legénységének biztonságáért főleg azután, hogy a líbiai kormány pár napja módosította a hatáskörébe tartozó tengeri mentési övezet határait, és ezzel lényegében kitiltotta az ország felségvizeiről a nem kormányzati szervezetek mentőhajóit.