2024 július 25

Folytatná a korszerűsítést a Nyírtávhő

Az 50 százalékban uniós támogatású, összesen 236 millió forint értékű beruházásról és a további fejlesztési tervekről kedden tartott sajtótájékoztatót a projektgazda Nyírtávhő Kft. a szabolcsi megyeszékhelyen.

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázat segítségével megvalósult beruházás során a rendszer legrégebbi elemeinek korszerűsítését végezték el. Az Északi körutat érintő munkálatok során átalakították és felújították a jelenleg két hőközpontról üzemeltetett 57, illetve 20 lakásos épületegyütteseket ellátó hőközpontokat.

A két, régebben épült szolgáltatóközpont helyett épületenként összesen nyolc kompakt hőközponti blokkot építettek ki, amelyek úgynevezett primer hőellátást kaptak. A beruházás révén évi 3.500 gigajoul energia takarítható meg, amely átszámítva 15,5 millió forint költségmegtakarítást tesz lehetővé.

Arday Balázs, a cég ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a rossz állapotban lévő távhő-alapinfrastruktúra korszerűsítését folytatni szeretné a Nyírtávhő. A tervek szerint a még idén kiírásra kerülő KEOP programban elérhető forrásokra a társaság a mostaninál nagyobb összegre nyújt be pályázatot.

Ennek keretében a 40-45 éves gerinchálózat cseréjét és a hőközpontoknak közvetlenül az épületekbe telepítését szeretnék elvégezni – ismertette Arday Balázs. A fejlesztés a Stadion és a Vasvári Pál utcákat, a Bujtost, a Síp és Egyház utcákat érintené.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere hangsúlyozta: jelen pályázat jelentősége, hogy a fejlesztés révén a rendszer immár üzembiztosan működik több szakaszon, illetve a beruházás jelentős költségmegtakarítást tesz lehetővé.