2023 március 25

Fényévekre jár az Ericsson

·         Az Ericsson és a Telstra elsőként tesztelt sikeresen 1 Tbps sebességű technológiát Ausztráliában egy optikai kábelhálózat 995 km-én

·         Az Ericsson és a Telstra a világ eddigi leggyorsabb optikai kapcsolatát teszteli Ausztráliában

·         Az Ericsson igazolja vezető szerepét a terabites technológia terén, az ultragyors átvitelt a laboratóriumból kihozva és annak működését egy meglévő optikai hálózatban igazolva

Az Ericsson (NASDAQ:ERIC) bejelentette az 1 Tbps (terabit/másodperc) sebességű optikai átviteli berendezése sikeres tesztelését a Telstra üvegszáloptikai hálózatán. Egy terabit 1000 gigabitnek felel meg.

Az ausztrál Sydney és Melbourne városok közötti 995 kilométeres optikai kapcsolaton végrehajtott sikeres teszt bizonyítja, hogy valós hálózati környezetben is lehetséges az 1 Tbps technológia telepítése. Tehát amikor ez technológia kereskedelmi forgalomba kerül majd, a mobilszolgáltatók könnyűszerrel kielégíthetik az utóbbi évek megnövekedett kapacitásigényét, sőt a technológia idővel egészen új távlatokat nyithat az infokommunikáció területén.

„Jelenleg modernizáljuk az optikai átviteli hálózatainkat az Ericsson következő generációs 100 Gbps technológiájával. A teszt bebizonyította, hogy a meglévő optikai kábelüzemünk képes a Tbps csatornák támogatására a 10 Gbps és 100 Gbps csatornákkal egyazon szálon és egyidejűleg – mondta el David Robertson, a Telstra átvitelért és útválasztás-tervezésért felelős igazgatója.  Ezáltal igazoltnak látjuk, hogy szükség esetén képesek vagyunk növelni a kapacitást a meglévő száloptikás kábeleken.”

Alessandro Pane, az Ericsson optikai átvitel kutatás-fejlesztési részlegének vezetője szerint: „Ahogy sok más fejlett ország, Ausztrália is egy technológiai szempontból igen fejlett piac, és az ausztrálok a szélessávú és mobil technológia kifinomult használói. Mára széleskörűen elterjedt az okostelefonok, tabletek, IPTV-k és HDTV-k használata. Ezen szolgáltatások támogatásához egyre nagyobb kapacitásra van szükség a backhaul és a városok közti átvietlihálózat tekintetében. A Telstra az Ericsson kulcsfontosságú ügyfele, ezért gyakran tesztelünk közösen új technológiákat és termékeket. Ez a teszt olyan információkkal lát el bennünket, amelyek nem csupán az ausztrál piac számára fontosak, de a világ valamennyi mobilszolgáltatója számára is.”

Az Ericsson a közelmúltban jelentette be, hogy a Telstra számára szállítja majd az SPO 1400 terméket, a legújabb optikai átviteli platformot (POTP) a metro, valamint az MHL 3000 terméket a távolsági (long-haul) alkalmazásokhoz, 100 Gbps sebességű szolgáltatási támogatással. A teszt során egy 1 Tbps vonali kártyát próbáltak ki az MHL 3000 termékben.

Az Ericsson terabites megoldása – amelyet a teszt során alkalmaztak – számos fontos előnyt kínál: az optikai jellemzők szoftveresen konfigurálhatók; innovatív frekvenciacsomagokat tartalmaz a nagy spektumhatékonyság érdekében; valamint fejlett  korai hibajavítást is nyújt a kommunikációs csatorna kiváló teljesítménye érdekében.