2024 május 27

Felülteljesített a BUX a nyugati piacokhoz képest

Kiemelkedő OTP és MOL eredmény

A héten a részvénypiac forgalma 47,54 milliárd forint volt az előző heti 31,56 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 2735,25 ponton zárt pénteken, 23,67 ponttal, 0,87 százalékkal emelkedett az előző héthez képest.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzése szerint a magyar börzének a héten sikerült felülteljesítenie az európai részvénypiacokat, új történelmi csúcsra emelkedett a BÉT részvényindexe, ami elsősorban az OTP és a Mol kiemelkedően jó teljesítményének köszönhető.

MTelekom és Mol jelentések

Szerdán piaczárás után a Magyar Telekom közölte második negyedéves számait, pénteken hajnalban pedig a Mol hozta nyilvánosságra vállalati jelentését. A kommentár szerint a távközlési vállalat eredményei nem okoztak különösebb meglepetést, a bevételek meghaladták ugyan az előzetes várakozásokat, de a profitabilitás továbbra is nyomás alatt van.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A Bloomberg előrejelzése alapján az osztalék 5 forintos emelése várható az idei évre, tehát jövő tavasszal 25 forint helyett 30 forintos osztalékot fizethet a vállalat. A jelentés nem váltott ki érdemi árfolyamhatást, továbbra is a 460-470 forintos, szűkebb sávban mozog a Magyar Telekom jegyzése.

Kellemes meglepetés

A Mol kellemes meglepetésekkel szolgált pénteken, a vállalat nettó eredménye 12 százalékkal nőtt. A kutatás-termelés üzletág adózás előtti eredménye éves bázison 37 százalékkal emelkedett.

A menedzsment felfelé módosította éves előrejelzéseit, és a növekvő szabad cash-flow állomány miatt akár osztalékemelés is lehetséges. A jelentés közzététele után erőteljes vételi nyomás alakult ki a Mol piacán, az árfolyam 23 ezer forint fölé került, ez 6 éves csúcsnak felel meg.

10 éves csúcs

Az OTP is jól teljesített a héten, a bankpapír árfolyama 10 éves csúcsra került, a jövő hét pénteken esedékes gyorsjelentés előtt optimisták a befektetők – áll az elemzésben. A blue chipek közül a legnagyobb mértékben, 5,66 százalékkal a Mol erősödött, a pénteki kereskedést 23 350 forinton fejezte be a papír, heti forgalma 13,98 milliárd forint volt. Az OTP-részvények árfolyama 3,32 százalékkal emelkedett, pénteken 9815 forinton zárt a bankpapír, heti forgalma 17,67 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott, a hét utolsó napján 467 forinton zárta a kereskedést, a részvények forgalma a héten 1,08 milliárd forint volt. A hét vesztese a Richter lett, a papír árfolyama 1,35 százalékkal esett, a kereskedést 6570 forinton zárta pénteken, heti forgalma 9,73 milliárd forintot ért el.