Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Ne hagyd kifolyni a kezeid közül a pénzt!

Az étkezés témakörében már összegyűjtöttünk néhány tippet, most pedig a rezsi csökkentésére adunk ötleteket.

Jól nézzünk körül otthon!

A havi rezsi egyik lényeges része a vízfogyasztás költsége. Ezt több módszerrel is csökkenthetjük. Kezdjük azzal, hogy felkutatunk és megállítunk minden lehetséges szivárgást!

Egy elhasználódott gumitömítés miatt csöpögő csap vagy egy rosszul záródó szelep következtében folyamatosan eresztő WC-tartály nagy ellensége lehet a háztartás költségvetésének. Naponta akár 700 liter víz is elfolyhat észrevétlenül. Ez egy hónap alatt 20 köbméterrel is megdobhatja a fogyasztást, ami – 650 forintos egységárral számolva – akár 13 ezerrel emelheti a vízszámlánk végösszegét!

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Tehát, hogy elkerüljük a felesleges pazarlást, ellenőrizzük rendszeresen a csapokat és a tartályt! Ha szivárgást tapasztalunk, találjunk megoldást minél hamarabb!

Óvatosan a fogmosással és a fürdéssel!

Ha úgy véljük, a szükségesnél jóval nagyobb háztartásunk vízfogyasztása, hasznos lehet felülvizsgálni szokásainkat is. Vezessük be – gyerekeinknél is – alapvető szabálynak, hogy csak akkor folyassuk a vizet, amikor feltétlenül szükséges. Legyen szó akár fogmosásról, akár mosogatásról, próbáljuk kerülni a pazarlást!

Emellett nem árt a napi mosakodást is körültekintőbben végezni. Valószínűleg nem ér minket meglepetésként az az állítás, hogy a zuhanyzással lényegesen kevesebb vizet fogyasztunk, mint egy teletöltött kádban való habfürdőzéssel. Azonban ez csak akkor igaz, ha a tusolás nem tart tovább 4 percnél. Ennyi idő alatt ugyanis nagyjából 30 liter víz folyik el, ami – körülbelül – a kád megtöltéséhez használt mennyiség harmada.

Ha a tisztálkodás mégis több időt venne igénybe – például hajmosás miatt –, zárjuk el a csapot, amikor csak tudjuk. Samponozás vagy a hajpakolás hatóideje alatt nem feltétlenül kell folyatni a vizet.

Ugyanannyit mosni, kevesebb pénzből?

A következő lépés lehet a tudatosabb mosás. Érdemes végiggondolni, hogy körülbelül hány kiló ruhát mosunk egy évben, és hogy ez mennyi energia- és vízfelhasználással jár. Általában az is elmondható, hogy túl sok mosószert használunk. Ha ezekre jobban odafigyelünk, nem csak (tíz)ezreket takaríthatunk meg évente, de még környezetünket is óvjuk.

Ennek érdekében nem ajánlott félig üres dobbal elindítani a mosógépet, valamint kerüljük a túl hosszú és a magas hőfokú programokat! A ruhák fertőtlenítésére használjunk inkább vasalót a főzőmosás helyett, hiszen mosógépünk a víz felmelegítésére használja el a legtöbb energiát. A jelentős víztöbbletet igénylő előmosást pedig kiválthatjuk egy jó foltkezelővel. Ezen kívül arra is ügyeljünk, hogy ne használjunk az előírtnál több mosószert és öblítőt!

Ez főként egy többgyermekes családnál mutathat látványos változást, ahol a kicsik miatt szinte állandóan megy a mosógép, de kisebb mértékben mindenki profitálhat belőle, aki viszonylag rendszeresen mos magára (és családjára).

Ha pedig a különböző anyagú darabok igényeire (például maximális mosási hőfok) is odafigyelünk, akkor még ruháink élettartamát sem rövidítjük feleslegesen.

Le a stand-by állapottal!

Az áramfogyasztásunkat is csökkenthetjük, amennyiben alkalmazzuk az örökérvényű szabályt: ha nem kell, kapcsoljuk ki! Itt fontos megjegyezni, hogy csak a tényleges kikapcsolás szünteti meg az áramfelhasználást, a készenléti (stand-by) állapot nem. Figyeljünk arra is, hogy ne felejtsük égve a világítást olyan helyiségekben, ahol nem tartózkodunk! Ezt a gyerekeknek is tanítsuk meg!

Sokat segíthet az is, ha a villanykörtéket, égőket energiatakarékosra vagy kisebb teljesítményűre cseréljük. A régi „áramfaló” készülékeket, gépeket is érdemes újra cserélni, amint tehetjük. Választásnál a jobb energetikai tanúsítvánnyal rendelkező darabokat részesítsük előnyben!

Végül pedig ne feledjük: ha energiatakarékos életmódot folytatunk – és gyermekeinket is erre neveljük –, az nem csak a pénztárcánknak kedvez, hanem környezetünknek is!