2024 február 28

Felfelé tör a McDonald’s árfolyama

A jó hírek miatt szökött fel az árfolyam – McDonald’s

Az amerikai vállalat kedden azt közölte, hogy adózott eredménye 1,40 milliárd dollár, részvényenként 1,70 dollár volt az április-júniusi időszakban a tavalyi év azonos időszakában elért 1,09 milliárd dollár, részvényenként 1,25 dollár után. A cég egyes tételektől megtisztított részvényenkénti negyedéves adózott eredménye 1,73 dollár volt, amely felülmúlta az 1,62 dollárt váró elemzői prognózist.

A vállalat globális forgalma éves szinten 3,4 százalékkal, 6,05 milliárd dollárra csökkent. Elemzők előzetesen átlagosan 5,96 milliárd dollárral számoltak. A McDonald’s összehasonlítható alapon számított amerikai eladásai, a tavalyi év azonos időszakához képest, a 3,2 százalékos emelkedést váró elemzői előrejelzéseket felülmúlva, 3,9 százalékkal nőttek, míg kínai eladásai az elemzői várakozásokban szereplő 3,6 százalékos bővülés csaknem kétszeresével, 7,0 százalékkal bővültek.

A Forbes legértékesebb márkákat rangsoroló (Most Valuable Brands) 100-as listáján az Apple, a Google, a Microsoft, a Facebook, a Coca-Cola, az Amazon, a Disney és a Toyota után kilencedik helyre került idén a McDonald’s 40,3 milliárd dollár márkaértékkel, éves szinten 3 százalék növekedés után. A piacok kedvezően fogadták a negyedéves eredményeket, a vállalat részvénye kedden délután négy órakor 3,97 százalékos pluszban, 157,88 dolláron állt a New York-i értéktőzsdén.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Változott a gyakorlat – DuPont

A DuPont amerikai vegyipari és vetőmagtermelő cég a vártnál nagyobb negyedéves profitot és eladásokat ért el a június végével zárult három hónapban. A vállalat az utóbbi időszakban változtatott korábbi gyakorlatán, és a vetőmagot és egyéb mezőgazdasági termékeket már nem kiskereskedőknek és forgalmazóknak, hanem közvetlenül a mezőgazdasági termelőknek adja el az Egyesült Államokban.

A cég nyereségességét növeli az is, hogy megnőtt a DuPont mezőgazdasági termékei iránti kereslet Dél-Amerikában, valamint rekordszintre emelkedett a kukorica és a szójabab vetésterülete az Egyesült Államokban.

Nagyobb az eredmény a vártnál

A DuPont egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredménye 1,38 dollár volt, nagyobb a szakértők által várt 1,29 dollárnál. A cég negyedéves értékesítése 5,1 százalékkal, 7,42 milliárd dollárra emelkedett, szintén felülmúlta az elemzői várakozások átlagában szereplő 7,29 milliárd dollárt.

Június végén az európai és amerikai hatóságok után a kanadai illetékes hatóság is engedélyezte a Dow Chemical és a DuPont fúzióját, a DuPont illetékesei kedden elmondták: várakozásaik szerint a fúzió augusztusban lezárulhat, és létrejöhet az új cég, DowDuPont néven.

Fúzió

A valaha volt legnagyobb iparági fúzió révén egy 130 milliárd dollár tőkeértékű, közel 110 ezer embert foglalkoztató vegyipari cég jöhet létre, de nem hosszú időre, később ugyanis három önálló vállalatra akarják feldarabolni a konszernt.

Ez a tervek szerint elősegítené a nagyobb nyereségtartalmú termékek előállítását, a termelés racionalizálását, komoly költségmegtakarítással járna, és adózási szempontból rendkívül hatékony lenne.

A három önálló vállalat agrárkemikáliák, speciális vegyszerek és műanyagok előállítására szakosodna. Az E.I du Pont de Nemours and Company-t 1802-ben lőporgyártásra alapították, a Dow Chemical Company pedig 1897-ben alakult bróm és ipari fehérítő anyagok előállítására.

Nem a Dow Chemical és a DuPont fúziója az egyetlen nagy értékű felvásárlás az utóbbi időben az agrokémiai szektorban: az amerikai Monsantót a német Bayer veszi meg, a ChemChina pedig a svájci Syngentát vásárolta fel. A DuPont részvényárfolyama kedden délután fél öt körül 1,48 százalékos pluszban, 85,60 dolláron állt a New York-i tőzsdén.