2023 szeptember 22

Felfele nyitottak az amerikai piacok

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,09 százalékkal, az S&P 500-as mutató 0,15 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,16 százalékkal nőtt kedden nyitáskor. Gyengültek hétfőn a New York-i értéktőzsde főbb mutatói. A Dow Jones indexe 41,87 ponttal, 0,24 százalékkal, 17 071,28 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutató 5,01 ponttal, 0,25 százalékkal esett vissza, és 1977,84 ponton fejezte be a napot. A Nasdaq Composite mutatója 6,34 ponttal, 0,14 százalékkal csökkent, és 4505,85 ponton zárt.

A kereskedés előtt közzétett adatok közül a Quaestor elemzői kiemelték, hogy az S&P Case-Shiller közlése szerint a 20 nagy amerikai városra számított lakásárindex 6,75%-os emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához képest júliusban, júniusban még 8,1%-os növekedést mértek. Utoljára 2012 végén mértek hasonló alacsony növekedést. Az alacsonyabb lakásárak a vevői oldalt erősíthetik, a havi árnövekedés azonban még mindig infláció feletti.

Válik az eBay és a PayPal – Veszteséges a gyógyszertárlánc

Az eBay Inc. mai közleménye szerint leválasztják a PayPal üzletágukat, mely egy új cég keretein belül fog működni, a részvényeivel a jövő évtől nyilvánosan lehet majd kereskedni. Az eBay vezérigazgatója szerint stratégiai alapja van a leválasztásnak, melynek megvalósítását a jövő év második felére tervezik. A hírre az eBay részvényárfolyama 6,8%-ot emelkedett a mai piacnyitás előtt.

Várakozásoknak megfelelő negyedik üzleti negyedéves számokat tett közzé a mai piacnyitás előtt a Walgreen Co. A legnagyobb amerikai gyógyszertár-lánc egyszeri tételektől megtisztított egy részvényre jutó eredménye 74 cent volt, azonban a nettó eredmény veszteséget mutat, 239 millió dollár volt a hiány a tavalyi 657 milliós profithoz képest, a visszaesés hátterében egyszeri tételek állnak. Az árbevétel 6,2%-kal 19,02 milliárd dollárra emelkedett, míg a teljes éves eladási szint új rekordra, 76,4 milliárd dollárra ugrott.

Köhög a ford – Ingatlanban erősít a News Corp

A tegnapi 7,5%-os esés után a mai nyitás előtt is csökken a Ford Motor Co. részvényárfolyama, az amerikai autógyártó tegnap jelentősen visszavágta profitvárakozásait a teljes évre vonatkozóan. A Ford 6 és 7 milliárd dollár közé várja az adózás előtti nyereséget, ez mintegy 1,5 millió dollárral marad el a júliusi becsléstől.

Tovább bővíti ingatlanpiaci tevékenységét a News Corp, amely mai bejelentése szerint 950 millió dollárért vásárolja meg a Move Inc-t. A The Wall Street Journalt és a Dow Jones Newswirest birtokló cég 21 dolláros tender ajánlatot tesz a következő 10 munkanap során, a Move által is elfogadott ár 37%-os prémiumot jelent a tegnapi záróárhoz képest.