Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Felfelé indult Európa

A londoni FTSE-100 index 0,22 százalékkal, a frankfurti DAX 0,14 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,10 százalékkal állt pénteki záróértéke fölött a nyitást követő percekben. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,09 százalékkal emelkedett.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,94 pontos csökkenéssel, 36 677,28 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest minimálisan gyengült.

Az eurót hétfő reggel 9 óra körül 1,1783 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi piacon a péntek esti 1,1790 dollár után.

Olaj és arany

Az olajpiacon az európai tőzsdenyitásig a globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára 18 centtel 52,24 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta jegyzése pedig 17 centtel 49,40 dollárra süllyedt. Az olaj közel 20 százalékkal drágult az utóbbi két hónapban. Az amerikai munkaerőpiaci adatok és az amerikai kútfurások számának enyhe csökkenése támogatja az árakat, de az OPEC nagy kínálata nyomja a piacot. 

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az arany ára a pénteki két hetes mélypont után megszilárdult. A jegyzések emelkedését azonban fékezi, hogy a jó amerikai munkaerőpiaci adatok ösztönzik a részvénybefektetéseket, és nem éleződött a nemzetközi feszültség, így nem élénkül az arany mint válságálló befektetési eszközi iránti kereslet sem. A fém unciáját (31,104 gramm) hétfő reggel 1258,69 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,1 százalékkal magasabban, mint péntek este.

Erre figyelnek a piacok

A vártnál jobb júliusi amerikai munkaerőpiaci adatok általában javítják a hangulatot az értéktőzsdéken. Fontos piacbefolyásoló adat nem érkezik, de várakozás előzi meg, hogy miképp reagál Észak-Korea az ENSZ-szankciókra, amelyek 3 milliárd dollárral csapolhatják meg az ország exportbevételét.

Figyelmet kelthet, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris politikai döntéshozó testületének, a nyíltpiaci bizottságnak két tagja is beszédet tart. Ezektől mindig azt várják, hogy valamilyen jelzést adnak az amerikai monetáris politika várható irányáról.

Az érdeklődés középpontjában a nyersanyagipari és bányászati vállalatok állnak, miután hétfőn 7 százalékkal szöktek fel kínai vasércárak, mert az ipar ellátási nehézségektől tart a télen.

Óvatosan mozdul Ázsia
Ázsiának is jót tettek az amerikai munkaerőpiaci adatok, csak a kínai piacokon óvatos a hangulat, a befektetők kivárnak a következő két hét makroadat-dömpingje előtt. A Shanghai Composite Index 0,2 százalékkal süllyedt. A hongkongi Hang Seng viszont 0,4 százalékkal, a tokiói Nikkei-225 0,6 százalékkal, a szöuli Kospi pedig 0,5 százalékkal állt pénteki záróértéke fölött a kereskedés vége felé.

Mi várható Budapesten?

Enyhe emelkedésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn a piaci szakértők. Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője a blue chipekről elmondta: a Mol esetében elképzelhető, hogy újabb vevők érkeznek, a részvény árfolyama tovább emelkedik, hiszen a társaság nagyon jó jelentést tett közzé pénteken. A többi nagy papírnál nem számít érdemi mozgásra – tette hozzá.

Az elemző szerint a Mol erősödése miatt hétfőn is van rá esély, hogy történelmi csúcsra emelkedik a BUX-index.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője kifejtette: a magyar piacon továbbra is pozitív hangulatra és ezáltal enyhe emelkedésre számítanak a BÉT-en. Az elemző közölte: a Molnál elképzelhető egy kisebb negatív korrekció, de alapvetően a papír további emelkedése várható. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a Richternél és a Magyar Telekomnál további vevők érkezhetnek.

Így zártak múlt héten

Pénteken erősödéssel zártak a vezető európai értéktőzsdék. Az FTSE-100 0,49 százalékkal, a DAX 1,18 százalékkal, a CAC-40 pedig 1,42 százalékkal emelkedett. Az euróövezeti EuroStoxx50 1,22 százalékkal ment föl.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 262,15 pontos, 0,72 százalékos emelkedéssel új történelmi csúcson, 36 678,22 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 10,6 milliárd forint volt.

Erősödéssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.