2023 március 23

Felemás számokat közölt az E.On

Az vállalat éves tisztított profitja 4,2 milliárd eurót tett ki, éppen csak elmaradva a várt 4,3 milliárd eurós szinttől. Az eladások viszont meghaladták a várt 114 milliárd eurót, 132,1 milliárdos eredményt jelentett az EON. A cég jelentésében megerősítette, hogy az idei évre tervezett amortizációtól tisztított üzemi eredménye 9,2 és 9,8 milliárd euró körül alakulhat, ebből az éves tisztított profit 2,2-2,6 milliárd euró lehet. A vállalat javaslata az 2012-es éves osztalékra 1,1 euró részvényenként.

A vállalat szerdán bejelentette, hogy értékesíti részesedését az urándúsító Urenco cégben idén vagy jövőre. Ez része annak a törekvésnek, hogy csökkentse az alaptevékenységhez közvetlenül nem tartozó működési terülteket, de szerepet játszik az adósság csökkentése is. Az E.ON adóssága december végén 35,9 milliárd eurót tett ki.

A németországi atomerőművek fokozatos bezárásáról 2011-ben hozott kormányzati döntés még inkább a megújuló energia irányába tereli a vállalatot, miközben az atomüzletágat is beleértve az E.ON összesen 20 milliárd euró értékű vagyontól kíván megszabadulni.