2023 április 02

Ezúttal magánszemélyt bírságolt a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy a budapesti lakóhelyű L. Zsolt végzett-e rendszeres gazdasági tevékenység keretében a befektetési vállalkozásokról szóló törvény (Bszt.) által szabályozott, s az MNB engedélyéhez kötött portfóliókezelési, illetve bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet.

Az MNB a vizsgálat során feltárta, hogy L. Zsolt magyar befektetők részére egy EGT-államban székhellyel rendelkező befektetési vállalkozásnál portfóliókezelés befektetési szolgáltatási tevékenységet folytatott, továbbá ugyanezen befektetési vállalkozás részére magyar befektetőket közvetített. A magánszemély sem a jegybank engedélyéhez, sem bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem volt jogosult.

Zsolt megbízási szerződést, valamint készfizető kezességvállalási szerződést kötött az ügyfelekkel, melyek alapján az érintettek képviseletét a befektetési vállalkozás előtt a kollektív számlával rendelkező magánszemély látta el. A kollektív számla az úgynevezett „copy trading” módszer alkalmazásával működik, mely során a kollektív számlán megkötött egyes ügyletek az ahhoz csatlakozott ügyfelek számláin automatikusan lekövetésre kerülnek. Bármilyen, a másolt kollektív számlán kötött ügylet vagy megbízás (például pozíciónyitás, profit kivétel megbízás vagy pozíciózárás) a másoló számlán is végrehajtásra kerül, a tőkemegosztás függvényében.

Mindezek miatt az MNB ma közétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta L. Zsolt magánszemélynek a jogosulatlan tevékenységek folytatását, továbbá a jogosulatlan portfóliókezelési tevékenység végzése miatt 5 millió forint, a bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenység folytatása miatt pedig 11 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki számára. L. Zsolt tevékenysége kapcsán az MNB jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen.

A piacfelügyeleti bírság mértékének meghatározása során az MNB elsődlegesen azt értékelte, hogy a befektetési szolgáltatási tevékenység szabályainak megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működésének, valamint a tőkepiac tisztaságának követelménye szempontjából. A jegybank súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy az engedély nélküli tevékenységek során több magyar befektető részére jelentős veszteségek keletkeztek, valamint L. Zsolt a magyar befektetők pénzeszközeit a fogyasztóvédelmi szempontból különösen aggályos és kockázatos CFD ügyletekbe fektette.

Továbbá az általa előidézett jogsértő állapot huzamosabb ideig állt fenn. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a magánszemély tevékenysége a magyar befektetők száma és a befektetett pénzeszközeinek összege okán a magyar tőkepiacra csekély hatást gyakorolt. Az MNB felhívja a magánszemély ügyfeleinek figyelmét arra, hogy a piacfelügyeleti bírság a készfizető kezességvállalási szerződésből eredő követeléseiket nem akadályozza.