Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 22

EY: az adóhatóság a külföldről beszerzett jövedelemadatok alapján is bírságolhat


A tanácsadó cég szakértői szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fokozott figyelemmel ellenőrzi azokat, akik rövid távra adnak ki szálláshelyet. Példaként említenek egy friss Kúria-ítéletet, amely szerint szállásközvetítő portálokon hirdette ingatlanjait rövid távú kiadásra egy adózó, aki a tevékenységből származó jövedelmek után nem fizetett adót és bevallást sem nyújtott be.

A NAV nemzetközi megkeresés keretében kérte a külföldi adóhatóságok segítségét a hiányzó jövedelem feltárásához. A külföldi adóhatóságok által a platformszolgáltatóktól beérkezett olyan adatok alapján, mint amilyen a vendégek foglalási adatai és a jutalékszámlák, az adóhatóság pontosan meg tudta határozni az adózó be nem vallott jövedelmét. A vizsgálat eredményeként közel 100 millió forintos adóhiányt állapított meg az adóhivatal, és 200 százalékos adóbírságot is kiszabott a jövedelem eltitkolása miatt.

Az EY szerint az eset bizonyítja, hogy az adóellenőrzések évről-évre egyre precízebbek és pontosabbak. Már nincs szüksége a NAV-nak arra, hogy próbavásárlásokat tartson, automatikus adatcserével vagy adatelemzéssel is képes volt összevetni a szálláshelyek hirdetési adatait az adóbevallás adataival. Kitértek arra, hogy különösen az uniós tagországok között ma már gyors és hatékony a nemzetközi adózási együttműködés.

Az EU digitális platformokra vonatkozó jelentéstételi kötelezettsége alapján pedig a jövőben ezek az ellenőrzések még eredményesebbek lesznek, hiszen a hasonló online platformok kötelesek lesznek bizonyos adatokat automatikusan továbbítani az adóhatóságok számára – tette közzé a távirati iroda.