2024 július 25

Európa is az önvezető járműveket támogatja

Hozzátette, hogy a szándéknyilatkozatot a római szerződés aláírásának 60. évfordulójára szervezett Digitális Nap című uniós konferencián látták el kézjegyükkel az érintett országok képviselői. Az államtitkár szerint ez a nyilatkozat fontos technikai kérdéseket vet föl, mint például az automatizálás, a jogszabályok és az adatbiztonság ügyét.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Lepsényi István felidézte, hogy tavaly novemberben a digitális regionális konferencián a visegrádi négyek (V4) már aláírtak egy megállapodást, amelynek a célja, hogy az országhatárok e járművek számára átjárhatóak legyenek. A csütörtökön elfogadott szándéknyilatkozatban ezt a célt már egész Európára kiterjesztették.

A magyar kormány számára fontos ez a szándéknyilatkozat, mert Magyarország az európai és regionális együttműködésben is vezető szerepet akar betölteni.

Lepsényi István kérdésre válaszolva elmondta: a zalaegerszegi tesztpálya nagyon fontos a fejlődés szempontjából, hiszen ezáltal stabil, ismételhető körülmények között lehet kipróbálni az önvezető járművek viselkedését. Ez pedig elengedhetetlen a későbbi jogszabályok megalkotásához, amelyek beengedik majd ezeket a járműveket a forgalomba.