Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

ENSZ: az olasz misszió a helyes út az embercsempészet elleni

A stabilizálás a cél

Paolo Gentiloni hangsúlyozta, hogy Olaszország Líbia stabilizálásán dolgozik. Az ENSZ döntő lökést adhat ennek a folyamatnak – jelentette ki az olasz miniszterelnök.

Ha sikerül megerősíteni a líbiai hatóságokat, ez hatékonyabbá tudja tenni az embercsempészekkel szembeni közös elkötelezettséget – tette hozzá.

Együtt az embercsempészet ellen

Ghassan Salamé és Angelino Alfano sajtótájékoztatón foglalta össze egy órás zárt ajtók mögötti megbeszélésüket. Az ENSZ líbiai megbízottja Tripoliból érkezett az olasz fővárosba. Kijelentette, a líbiai parti őrségnek az embercsempészekkel való fellépésben technikai-logisztikai támaszt nyújtó olasz haditengerészeti misszió a „helyes út” az észak-afrikai állammal való együttműködésben.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Hangsúlyozta, hogy a líbiai válság megoldása érdekében minden líbiai féllel tárgyalni kell, Líbia akármelyik térségét is képviselje, valamint nem csak a politikai, hanem a civil élet képviselőivel is párbeszédet kell folytatni. Ghassan Salamé hozzátette, hogy „minden országnak abszolút joga saját határainak ellenőrzése, és erre a legjobb megoldás a szomszédos országokkal való együttműködés”.

Arra utalt, hogy a tengertől övezett Olaszország külső határának Líbia partjai számítanak, ahonnan a migráció elindul. Az ENSZ képviselője Roberta Pinotti olasz védelmi miniszterrel is egyeztetett.

Az ENSZ-nek nagy szerepe van

Angelino Alfano kijelentette, az ENSZ-nek nagyon erős vezetői szerepet kell betöltenie a líbiai politikai rendezésben.

Az olasz külügyminiszter szerint „a túl sok tárgyalás, túl sok közvetítés és túl sok közvetítő semmilyen eredményhez nem vezet”.

Az olasz diplomácia vezetője a Párizsban július 25-én tartott líbiai csúcstalálkozóra utalt, amelyen Emmanuel Macron francia elnök először ültette tárgyalóasztalhoz Fájez esz-Szarrádzs az ENSZ elismerte líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnökét és a líbiai keleti felét irányító Halifa Haftár tábornokot.

Keresztbe szervezés?

Az olasz diplomácia a párizsi találkozót „keresztbe szervezésként” értékelte azután, hogy a római kormány több mint egy éve a líbiai rendezésen dolgozik a felek közötti közvetítéssel.

A földközi-tengeri embermentésben dolgozó nem kormányzati szervezetekkel kapcsolatos olaszországi vitákról (NGO) Angelino Alfano megjegyezte, ellenzi a „szigorúság és emberség, a szabályok tiszteletben tartása és a szolidaritás, a nemzetbiztonság és az emberi jogok szembeállítását”. Olaszország a nemzetbiztonság és emberség közötti összhangban hisz – mondta az olasz külügyminiszter.