Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Emelkedőben New York

Pozitív számok

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,41 százalékos, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,58 százalékos erősödéssel, a technológiai papírok Nasdaq Composite indexe pedig 0,79 százalékos plusszal kezdte a kereskedést.

A hétfői tengerentúli tőzsdenyitáskor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 11 cent csökkenéssel 51,99 dolláron állt. Ugyanekkor Londonban a FTSE100 index 0,53 százalék erősödést jelzett, Párizsban a CAC40 index 1,13 százalék, a frankfurti DAX 1,28 százalék pluszban volt.

Pénteken emelkedéssel zártak a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 14,31 ponttal, 0,07 százalékkal 21 858,32 pontra nőtt. Az S&P 500-as mutatója 3,11 ponttal, 0,13 százalékkal emelkedett, és 2441,32 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 39,68 ponttal, 0,64 százalékkal lett magasabb, és 6256,56 ponton zárt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Mi lesz a venezuelai helyzet végkimenetele?

A venezuelai helyzet áll Mike Pence amerikai alelnök vasárnap kezdődött latin-amerikai körútjának középpontjában. 

Kevesebb mint két héttel kelet-európai körútja után Mike Pence alelnök újabb körútra indult: ezúttal hat nap alatt az Egyesült Államok négy közép- és dél-amerikai szövetségesét látogatja meg. Kolumbiában, Argentínában, Chilében és Panamában tárgyal.

Vasárnap délután Pence a Venezuelával határos Kolumbiába érkezett, ahol megbeszéléseket folytatott Juan Manuel Santos elnökkel. Bár a megbeszéléseken megvitatták a kolumbiai kormány és a Kolumbiai Fegyveres Erők (FARC) közötti, elemzők által ellentmondásosnak ítélt békemegállapodást, a közös sajtóértekezleten a két politikus elsősorban Venezueláról beszélt. 

Eszükbe se jusson!

A kolumbiai államfő kifejtette: közölte az amerikai alelnökkel, hogy az Egyesült Államoknak még csak gondolnia sem szabad katonai beavatkozásra Venezuelában. „Amerika a békesség földrésze, őrizzük is meg ilyennek” – fogalmazott Juan Manuel Santos. Az amerikai alelnök azonban nem zárta ki egyértelműen az esetleges katonai beavatkozást. Inkább azt hangsúlyozta, hogy Washington „a félteke szabad nemzeteivel együtt” azon kíván majd fáradozni, hogy a venezuelai elnökre nyomást gyakorolva érjék el a demokrácia helyreállítását az országban.

„Venezuela a diktatúra felé halad, de az Egyesült Államoknak sok lehetősége van a válaszadásra” – fogalmazott a közös sajtóértekezleten Mike Pence, leszögezve, hogy az amerikai kormányzat változatlanul lehetségesnek tartja a válság békés rendezését. Hozzátette: Washington nem fogadja el egy diktátor felbukkanását a dél-amerikai országban, s várhatóan új szankciókat foganatosít majd Venezuela ellen.

Bejelentette azt is, hogy a kolumbiai elnökkel folytatott megbeszélésein meg is vitatták a további – várhatóan gazdasági – szankciók részleteit. 

Az egyetértés hiánya?

Pence látogatása előtt a kolumbiai külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben elutasította a Donald Trump amerikai elnök által még pénteken említett esetleges „katonai megoldást” Venezuelában. Trump pénteki megjegyzését jó néhány más latin-amerikai ország is – köztük Kolumbia, Mexikó és Peru – közleményben ítélte el.