2023 december 03

Emelkedő árakra és szakemberhiányra számít az építőipar

A társaság tájékoztatása szerint a korszerűsítési pályázatoknak is köszönhetően nő a kereslet egyebek között a hőszigetelőkre és a nyílászárókra, de az uniós projektek tavalyi visszaesése után a többi terméknél is növekedés várható az idén.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A MÉASZ különösen erős emelkedésre számít a tégla termékeknél – a tavalyi első negyedévhez képest 25-30 százalékos bővülésre -, de várhatóan más áruknál (falazati termékek, vakolatok) is ellensúlyozta a keresletnövekedés a januári hideg miatti kiesést. Megjegyezték, hogy az égetett cserépnél a növekedés még várat magára, mivel a tető értelemszerűen a projektek végén készül el.

Kedvező folyamatként értékeli a szövetség, hogy az épületgépészeti termékek piacán egyre nagyobb a jó minőségű áruk részesedése. A szövetség szerint az építőiparban az élénkülés az év eleji előrejelzések szerint alakul: az ágazat teljesítménye januárban 18,5 százalékkal, februárban 15,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 10-12 százalékos bővülést vár idén.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Megjegyzik azonban azt is, hogy több ezer munkavállaló hiányzik az ágazatból. A MÉASZ hozzátette, hogy a beruházói igények – különösen a szerkezetépítő szakmákban (kőműves, betonvas-szerelő, szigetelő) – meghaladják a kivitelezői kapacitásokat, ráadásul a piaci visszajelzések szerint a külföldön dolgozó szakemberek hazatérése sem érzékelhető, így továbbra is több ezer munkavállaló hiányzik az építőiparból.

A szervezet ezért az átképzések ösztönzését javasolja többek között a munkanélküliek és a pályaelhagyók bevonásával.