Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Újratölthető palacküzemet létesíett az Oonly Pannonhalmán

Újratölthető műanyag palackok töltésére létesített üzemet az Oonly Tisztán Víz Kft. Pannonhalmán. 1,5 milliárd forintos beruházással olyan palackozóüzemet alakítottak ki.

Az úgynevezett refPET cserepalackokat átlagosan 25 alkalommal töltik újra ásványízzel – közölte a vállalat az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az újratöltési ciklus végét követően az újrahasznosítás nyomán ismételten refPET palackok készülnek az alapanyagból. Ezzel a megoldással egy palack életciklusa hosszabb, mint az egyszer használatos PET-palackoké. Egyetlen cserepalack a 25 újratöltési ciklus alatt 37,5 liter víz elfogyasztását biztosítja, amivel több mint 80 százalékkal kevesebb műanyagot használnak fel a teljes életciklus alatt, mint egy egyszer használatos PET-palack esetében.

Újratölthető 1,5 literes

Az Oonly újratölthető 1,5 literes kiszerelésű ásványvíz-palackozó üzemének éves gyártókapacitása több mint 50 millió darab. A cserepalackokat visszaváltás után a gyárba szállítják, ahol magas hőfokon, csíramentesítő eljárásnak alávetve megtisztítják, majd újratöltik ásványvízzel.

Az Oonly ásványvíz különlegessége, hogy a magyarországi ásványvíz márkák között magas, literenként 33 milligrammos metakovasavval és 54,5 milligrammos természetes magnéziumtartalommal rendelkezik – írták. A közlemény idézi Polony Istvánt, az Oonly ügyvezető igazgatóját, aki rámutatott, hogy Magyarországon a háztartások ásványvízfogyasztásának csaknem száz százaléka egyszer használatos PET-palackokkal történik. Kutatásaik ugyanakkor megerősítették, hogy jelentős fogyasztói igény van olyan jövőtudatos megoldásokra, amelyek tekintettel vannak a környezetre. Beruházásuk célja, hogy Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is teret nyerjen a környezettudatos ásványvízfogyasztás – hangsúlyozta.

Bajnóczki Csongor, a Denkstatt vezető fenntarthatósági tanácsadója szerint Magyarországon az egy év alatt elfogyasztott 3,3 milliárd darab italcsomagolás több mint fele műanyag palackos, így nagy potenciál rejlik a fenntartható megoldást kínáló újratölthető palackokban.

Pilot jelleggel

Az Oonly Tisztán Víz Kft.-t Polony István alapította 2019-ben. A vállalkozás első cserepalackos ásványvíz termékei 2021-ben pilot jelleggel kerültek be a kifli.hu online kiskereskedelmi áruház kínálatába. Az első palackokban szintén hazai, de még nem saját forrású ásványvíz került. Az Oonly Tisztán Víz Kft. árbevétele 2022-ben 15 millió forint volt. Adózott eredménye ugyanebben az évben 2,8 millió forintot ért el a nyilvános céginformációs adatok szerint. A cég jelenleg 13 embert foglalkoztat.