2024 május 21

Történelmi mélyponton az áramfogyasztás Romániában

Történelmi mélypontra csökkent az áramfogyasztás Romániában – írta az economedia.ro a Transelectrica adatai alapján.

Április 14-én 13 és 15 óra között 3900 megawatt volt az országos hálózati fogyasztás Romániában. Ez a legalacsonyabb érték 2007 óta, amikor az országos távvezetéki hálózatot működtető Transelectrica elkezdte közölni a valós idejű termelési és fogyasztási adatokat.

Korábban az ipari fogyasztók túlsúlya miatt évszaktól függetlenül 8000 megawatt körül alakult az áramfelhasználás.

Az országos hálózatból a romániai áramfogyasztás visszaesésének egyik oka, hogy megugrott az áramtermelő fogyasztók száma. A saját napelemekkel áramot termelő fogyasztók száma meghaladta a 110 ezret, összesen 1442 megawatt beépített teljesítménnyel rendelkeztek 2023 végén, ami megegyezik a cernavodai atomerőmű termelési kapacitásával. A rekordot segítette, hogy a napokban az időjárás napsütéses és szokatlanul meleg volt. Az alacsony áramfogyasztás másik oka az, hogy az energiaigényes iparágak nem termelnek teljes kapacitással.

Románia legnagyobb ipari fogyasztója, az Alro Slatina alumínium kombinát például még nem indította újra a 2022-ben leállított kemencéinek egy részét. A második legnagyobb fogyasztó, a Liberty Galati kohászati kombinát is csökkentett kapacitással, egyetlen kohóval dolgozik, írta az economedia.ro