2024 május 26

Sztrájkba kezdtek a román kormányalkalmazottak

Spontán sztrájkba kezdtek a román kormányalkalmazottak, béremelést követelnek. Írta hétfőn este az economedia.ro az érintett szakszervezet vezetőjét idézve.

A Marcel Ciolacu vezette kabinet több tucat munkatársa vonult hétfőn a kormány székhelyeként szolgáló Victoria-palota elé, hogy nyomatékot adjon követelésének. Noni Iordache szakszervezeti vezető szerint a kormányalkalmazottak hátrányosan megkülönböztetve érzik magukat, mivel az egyetlen közalkalmazotti kategóriát alkotják, melynél évek óta nem hajtottak végre bérfejlesztést.

„A közigazgatás csúcsát jelentjük, a miniszterelnöki kancelláriáról, a kormányfőtitkárságról, a kormányfő ellenőrző testületéről beszélünk. 2015 óta nem kaptunk béremelést a múlt decemberi 5 százalék kivételével” – idézte az economedia.ro Noni Iordachét.

befektetés hozam

A szakszervezeti vezető elmondása szerint ennek a közalkalmazotti kategóriának a nettó átlagbére 5000 lej (387 250 forint) körül van. A tiltakozáshoz mintegy 200 kormányalkalmazott csatlakozott -jelentette ki Noni Iordache.

Képek forrása: Shutterstock