2024 április 24

Szeretsz utazni? – Ezek a te részvényeid!

Az elmúlt pár év nem volt egy leányálom a turizmusnak. A covid, a háború és a válság sem könnyítette meg az életét sem az utazni vágyóknak, sem pedig a cégeknek, melyek ebben a bizniszben mozognak. Azonban így 2023 elején érdemes lehet ezt átgondolni, hiszen szinte minden ország fogadja a turistákat. Íme néhány jól, illetve kevésbé ismert részvény, amely lehetőséget ad profitálni ebből a szegmensből is!

Kezdjük az ismertekkel

Ha utazás akkor booking és ha booking akkor Airbnb? Nos rengeteg embernek jár együtt ez a kettő, amit az is jól mutat, hogy a két cég exponenciálisan növelte értékét az új évben.

Airbnb

Az Airbnb egy hatalmas nemzetközi vállalattá nőtte ki magát. Jó példa erre Görögország, ami pár éve még egy elég komoly pénzügyi kalamajka közepében bolyongott. Azonban a turizmus nem csüggedt, rengeteg befektető egész háztömböket vásárol, újít fel és ad ki Airbnb szálláshelyként.

A részvény teljesítménye persze hagy maga után kívánnivalót. 2022-ben 33,6 százalékot esett a cég értéke, azonban az idei évben egy korrekt 22,1 százalékkal örvendeztette meg befektetőit.

Booking

Nem nagyon kell bemutatni a vállalatot, amely főleg Európában az egyik legnagyobb online utazási oldal. Befektetői szempontból érdekes, hogy 2022-ben is stabil tudott maradni az árfolyam, 2,4 százalékot emelkedve. Idén a cég is felült a turizmus rallyra, a részvények 22 százalékot szárnyaltak.

Az elengedhetetlen repülés

Sokan félnek a repüléstől, azonban annál többen tartják egy hatalmas élménynek. Európában elég jól kiépített vasúthálózat működik, azonban az Egyesült Államokban más a helyzet. Amennyiben valaki nagy távolságot szeretne megtenni, a legkézenfekvőbb út a repülés.

Ryanair

Az egyik legismertebb repülési vállalat a Ryanair. Nos mit is lehet rá mondani. Egy igazi fapados megoldás, kemény landolásokkal és olcsó repjegyekkel. Azonban mi történik a részvényekkel és van egyáltalán elég utas?

A válasz az, hogy köszönhetően a vártnál jobb jelentéseknek és a visszatérő utazási igényeknek, a részvénnyel együtt emelkedik az utasok száma is. A cég eladásai 57 százalékkal nőttek a tavalyihoz képest, a negatív profit pedig pozitívba fordult.

A nagyok

Érdemes megemlíteni az olyan ismert és enyhén „prémiumabb” vállalatokat is, mint a Delta Air Lines, avagy American Airlines Group. Ezek a bizniszek Amerikának köszönhetően egy nagyon erős gazdasági képet tudtak mutatni, persze a járványhoz képest.

Címlapkép forrása: www.shutterstock.com

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!