2024 április 17

Szarvasgombában bezzeg jók vagyunk

Nagy István ismertette: hazánkban a szarvasgomba elterjedt, ugyanakkor a termésátlag időjárásfüggő, évről évre jelentősen változhat. A nyári szarvasgomba – a gyűjtők által a szakmai szervezeteknek bejelentett – mennyisége évente átlagosan 4-6 tonna – tette hozzá.

A szarvasgomba magában foglalja mindazt, amit a magasjövedelmet termelő, fenntartható gazdálkodás alatt értünk – mondta a miniszter, aki a szarvasgombát, régies nevén a triflát, „a vidék aranyának” nevezte.

Nagy István azt mondta, hogy Magyarország rendkívül kedvező életfeltételeket biztosít az utánozhatatlan ízvilágú triflák szaporodásához, termesztéséhez. A szarvasgomba-termőtájak egyedülálló élelmiszer-termékei magas áron értékesíthetők itthon és külföldön egyaránt – mutatott rá.

Szólt arról is, hogy a legnagyobb mennyiségben gyűjtött nyári trifla előfordulása négy nagy tájegységen a legjellemzőbb: a Bükkben, a Jászságban, a Mecsekben és a Dunántúli-középhegységben. A szarvasgombák e területek erdeiben a leggyakoribbak, deszórványosan az egész országban fellelhetők – tájékoztatott.

A miniszter rendkívül fontosnak tartja a Magyar Szarvasgombász Szövetség munkáját. Kiemelkedő tevékenységükért 2018-ban „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” miniszteri elismerő oklevélben részesültek. Értékmentő munkájuknak köszönhetően 2016-ban a jászsági nyári szarvasgomba termékleírásukkal pályázati úton
elnyerték a minisztériumtól a HÍR, azaz a Hagyományok-Ízek-Régiók védjegy használati jogát – tájékoztatott. A következő évben benyújtották a jászsági nyári szarvasgomba földrajzi árujelzőjeként történő uniós oltalma iránti kérelmüket. Ennek elbírálása jelenleg már uniós kifogásolási szakaszban van, és jó eséllyel ősszel
bejegyezhetik az Európai Unióban oltalom alatt álló földrajzi jelzésként – számolt be.

Megjegyezte: az Agrárminisztérium Földrajzi ÁrujelzőkProgramjának eredményeként az elmúlt 4 évben 15 termék földrajzi árujelzőjét jegyezték be az EU-ba ismertette távirati iroda.

Nagy István kitért arra, hogy Európában egyedül Magyarországon található meg jelentős mennyiségben az egyetlen édes ízűszarvasgomba, a fehér színű, márványos belsejű homoki szarvasgomba.A Magyar Szarvasgombász Szövetség tavaly a homoki édes szarvasgomba pályázatával újabb, Magyarországon termesztett, különlegesszarvasgomba termékkel nyerte el a HÍR védjegyet – mondta.

A HÍR pályázati rendszerben eddig összesen 184 hagyományos éstájjellegű termék szerzett védjegyet – közölte a miniszter. Ez a pályázat az eredetvédelmi kérelmek benyújtásának előiskolája isegyben, ezért biztatják a szarvasgomba-termesztő szakmát – ajászsági nyári szarvasgomba sikerén felbuzdulva – a homoki édes
szarvasgomba uniós eredetvédelmi kérelmének a benyújtására is -mondta. Egyben azt kívánta, hogy a szarvasgomba öregbítse a magyargasztronómiai kultúra jó hírét, lendítse fel a hazai vendéglátást.