2024 május 20

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.

Azt írták, a zöldenergia a magyar gazdaság jövője, ezért a kormány elkötelezett a használatának és tárolásának növelésében. A most záruló Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online konzultáció célja is az volt, hogy erősítsük a zöldenergiáról szóló társadalmi párbeszédet – közölték.

Jelezve: soha ilyen sokan nem tudták még elmondani véleményüket erről a témáról. Több mint 70 ezren töltötték ki a 13 kérdésből álló felmérést. Megköszönték a válaszadók véleményét, és azt ígérték, azt a zöldenergiáról szóló döntéseknél figyelembe fogják venni. Olyan, a hazai zöldenergia-politikát meghatározó kérdésekről mondhatták el véleményüket az emberek, mint a napelemek telepítésének kérdése. Az elektromos közlekedés állami támogatása, a szabályozási rendszer, a megújuló energia népszerűsítése és a zöldenergia hazai közlekedésben betöltött szerepe. A kérdéssorral felmérhető, hogy a lakosság részéről hol a legnagyobb a zöldenergiára való átállás igénye. Ennek megfelelően indulhatnak a jövőben különböző támogatási programok – ismertette a tájékoztatási központ.

Hangsúlyozták: a zöldenergia megtermelése mellett rendkívül fontos annak eltárolása is. Az utóbbi időben több olyan program indult, amelyek támogatják a háztartások és a vállalkozások zöldenergia-tárolási kapacitásainak bővítését, hogy az azonnal igénybe nem vett zöldenergiát később is fel lehessen használni. „Hiszen az energiára nemcsak a termelése pillanatában van szükség, hanem akkor is, amikor az időjárásfüggő megújulók nem termelnek” – mutattak rá.

Zöldenergia – Magyarország időben lépett

Mint írták, a világban gyors energetikai fejlődés, komoly fordulat zajlik, ami újabb ipari forradalomnak is hívható. Magyarország időben lépett. Jelenleg az élmezőnyben van Európában és világviszonylatban is a zöldenergia gyakorlatba való átültetésében, azonban ezt a pozíciót meg kell tartani.

Fontos Magyarország energiaszuverenitásának növelése, ehhez kellenek a megújuló energiaforrások, a gázüzemű erőművek és az atomenergia is; az energiapolitikában az ellátásbiztonságot, az árakat és a fenntarthatóságot együtt kell kezelni – emelték ki.

A közleményben kitértek arra is, hogy Brüsszel háborúpárti és elhibázott szankciós politikája komoly energiaválságot okozott Európában, ami felhívta a figyelmet a tiszta, biztonságos és megfizethető árú energiára. Magyarország kormánya ebben az elhúzódó háborús időszakban is fenntartja a csökkentett lakossági rezsidíjakat, ezzel együtt a magyarországi energiatermelésre is komoly hangsúlyt fektet – jelezték.

A Közös ügyünk a zöldenergia online párbeszéd célja az volt, hogy a társadalommal közösen azonosítsuk a zöldátállás legfontosabb stratégiai tématerületeit. Az állampolgári véleményeket a jövőben figyelembe fogják venni a döntéseknél – közölték.

Képek forrása: Shutterstock