2024 február 28

Nőtt a téli sportolásra kötött utasbiztosítások száma

Idén januárban csaknem hatvan százalékkal emelkedett az előző évhez képest az Allianz Hungáriánál kifejezetten téli sportokra kötött utasbiztosítások száma. A téli hónapok közül ebben a hónapban utaznak a legtöbben. Közölte az Allianz Hungária marketing és kommunikációs osztálya közleményben az MTI-vel.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén, a január és március közötti időszakban, a magyarok 4,4 millió alkalommal utaztak külföldre. 29 százalékkal többször, mint az egy évvel korábbi időszakban – írták. A külföldi országokat tekintve a legnagyobb összeget (összesen 56 milliárd forintot) Ausztriában költötték el az utazók. Ez a magyarok egyik legkedveltebb úti célja, ha téli sportolásról van szó.

Az Allianz utasbiztosítási statisztikái szerint az emberek 94 százaléka Európán belül utazik télen. Január és február hónapban jellemzően amiatt, hogy a téli sportoknak hódolhassanak (az utasbiztosítást kötők közel 60 százaléka). Legnagyobb arányban a 30-60 éves korosztály utazik ebben az időszakban, közülük is elsősorban a 30-45 évesek – olvasható a közleményben. Mint írták: idén minden hónapban nőtt a külföldi utazások száma tavalyhoz képest. Így az Allianz előrejelzése szerint a 2023-2024-es téli szezonban is növekedés várható.

Nőtt a téli sportolásra kötött utasbiztosítások száma

Tájékoztatásuk szerint a hagyományos téli sportokat tekintve egyértelműen a síelés és a snowboardozás a legnépszerűbbek. Az Allianz adatai alapján a balesetek jelentik a leggyakoribb kockázatot a téli külföldi utazások során, de a váratlan megbetegedések aránya is jelentős. Emellett az utazók gyakran veszik igénybe például a poggyászbiztosítás szolgáltatásait (például a sportfelszerelésük kapcsán), illetve az utazási segítségnyújtási szolgáltatásokat is.

Az utasbiztosítás, a választott biztosítási csomagnak megfelelő limitig, téli sportolás esetén is fedezi a helikopteres mentést, ami önmagában többmilliós költség lehet – közölték. Ezekkel a kockázatokkal egyre többen számolnak, az Allianz statisztikái szerint a cég legmagasabb védelmet nyújtó utasbiztosítása iránti kereslet több mint kétszeresére nőtt az elmúlt öt évben – írták. Érdemes olyan utasbiztosítást választani, ami a legjobban megfelel az utazás céljának – hívták fel a figyelmet.

Borítókép forrása: Shutterstock