Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Javultak a turisztikai cégek várakozásai

A turisztikai cégek várakozásai javultak decemberben. Közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján az MTI-vel.

A Turizmus Konjunktúra Index (tki) decemberben mínusz 6 ponton állt, értéke 2 ponttal nőtt az év utolsó hónapjában. Ezzel jelentősen, 16 ponttal meghaladja az egy évvel ezelőtti értékét. A mutató értéke azt jelzi, hogy az ágazat szereplői helyzetüket enyhén romlónak érzékelik. A szálláshely szolgáltatásban csökkent az index, míg a vendéglátásban enyhén, az egyéb turisztikai szektorban jelentősen emelkedett. A szálláshely-szolgáltatás indexe 2023 tavasza óta trendjében csökkenő, decemberben éppen a szeptemberi szintre süllyedt. A vendéglátás decemberi enyhe konszolidációja ellenére érdemi javulást már közel egy éve nem tud felmutatni – írták.

Javulás tapasztalható

Az elemzésben kiemelik: jelentős javulás tapasztalható a 2023. decemberi tki index és az egy évvel korábbi érték összevetésével. Igaz ez a szektor mindhárom alszektorára, azon belül legnagyobb mértékben az egyéb turisztikai szektorra, valamint minden méretű cégre (főként a 3-5 fős cégekre), de érvényes a tki index mindegyik alindexére is. Ezek közül legnagyobb mértékben a működési költségek megítélése javult. A felmérés szerint decemberben a turisztikai cégek 31 százaléka jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát. 67 százalékuk nem változtat az árakon, míg csökkentést 2 százalék jelzett.

A turisztikai cégek 25 százaléka a közelmúltban is emelt árat, és a közeljövőben is emelni fog. Ez az arány 8 százalékponttal nőtt novemberhez képest. A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 23 százaléka növekedést, 33 százalékuk visszaesést vár a vendégéjszakák számában.

A vendéglátásban működők közül 17 százalék számít a vendégforgalom növekedésére az előző év azonos időszakához képest, 33 százalékuk pedig visszaesést vetít előre. Az egyéb turisztikai szektorban működők 45 százaléka vár ügyfélforgalom-növekedést az előző év azonos időszakához képest, 10 százalékuk pedig visszaesést prognosztizál – közölte a szakszövetség.

A VIMOSZ a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását, és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára biztosít információt a közeljövőben várható trendekről.

Javultak a turisztikai cégek várakozásai

Borítókép forrása: Shutterstock