2024 július 14

Hihetetlen – Itt 4 ezerből bevásárolsz, 200 Ft a tej, 50 Ft a buszjegy

Tudósítónk, Kovács Kristóf jelenti Argentínából: A Dél-Amerika-i ország az utóbbi időszakban leginkább nehéz gazdasági helyzetével, rekorder inflációjával, ingatag politikai helyzetével került be a hírekbe. Kétségtelen, hogy az országban tartózkodva valóban érződik, hogy nem éppen a gazdasági fellendülés időszakában van a dél-amerikai ország.

Argentína – fordított Nyugat-Európa

Amikor Nyugat-Európába utazunk, akkor már rögtön az első órákban folyton ott van az érzés, hogy itt bizony minden sokkal drágább, jól meg kell nézni, hogy miből mennyit vásárolunk. Aztán hazatérve az élménybeszámolókba is minden bekerül, hogy „tippelj mennyibe került egy vacsora/bevásárlás/taxi stb”

Nos, utóbbi beszámolókat Argentína kapcsán is meg lehet tenni, csak ellenkező előjellel. Egy nagyjából 20 perces buszút 50 Ft-ba kerül, egy kilométer taxi 100 Ft körül alakul, egy helyi viszonyok szerint felső kategóriás éttermi vacsora két főre itallal, előétellel sem tudja nagyon meghaladni a 15 ezer forintot. De 4-6 ezer forintért már több napi élelmiszer vásárolható. Egy péksütemény 200 Ft körül a mienk lehet, egy üveg jobb vörösbor sem drágább, mint 500 Ft.

Pénzkötegek

Persze az árak az évi 300 % körüli hivatalos infláció mellett gyorsan is emelkednek, de a beváltott amerikai dollárért is arányosan több peso-t kapunk. (Érdemes egyébként megtalálni a jó helyet a pénzváltásra, másfélszeres különbségek is lehetnek..) Olyannyira többet, hogy pénzkötegekkel kell közlekedni, a címletek bevezetése ugyanis lassan követi csak az inflációt. Van forgalomban papírpénzük, ami 2,5 Ft-ot ér mindösszesen, de a legnagyobb forgalomban lévő papírpénz sem ér többet 2500 Ft-nál. És utóbbi még csak most lett bevezetve, így igen ritka még a napi forgalomban.

Argentína természetesen nem a játékpénz hatását keltő papírpénzek országa csak, hiszen számtalan csodás látnivaló és élmény vár bennünket Messi hazájában. Az itteni árak azonban kétségtelenül némileg kárpótolják a turistákat a hosszú utazásért.

Címlapkép forrása: Shutterstock