Rendkívüli Hírek:

2024 február 21

Gyengül a trend a netes vásárlásoknál

A jegybank adatai szerint a második negyedévben 53,7 millió bankkártyás vásárlási tranzakciót indítottak interneten keresztül Magyarországon. Ez ugyan 19,5 százalékos emelkedés 2020 azonos időszakához képest, de az egy évvel korábbi 31,2 százalékos bővüléstől jóval elmarad – adta hírül a távirati iroda

A darabszám növekedésének lassulásáért elsősorban a külföldre irányuló tranzakciók okolhatók: itt 16,7 százalékos bővülést mért az MNB, 22,9 milliós második negyedéves mennyiség mellett – írta a lap. Az interneten keresztül indított kártyás vásárlási tranzakciók értéke 18,4 százalékkal, kicsivel 650 milliárd forint fölé nőtt. Itt viszont a külföldre irányuló tranzakciók húzták a növekedést, ezeknél több mint az egynegyedével, 253,1 milliárd forintra emelkedett az összérték.

A belföldi netes vásárlási tranzakcióknál nem egészen 15 százalékos emelkedést mért a jegybank, 369,9 milliárd forintos összértékben. A második negyedévben az internetes vásárlási tranzakcióknál kimutatott növekedési ütem nagymértékben elmarad a fizikai kereskedőknél – az üzletekben – mért bővülés mértékétől is, ahol a tranzakciók darabszáma 32,4, értéke pedig 30,3 százalékkal emelkedett – írta a Világgazdaság.