2024 június 16

Félmilliárdos turisztikai fejlesztés indul

Félmilliárd forint értékű turisztikai fejlesztés indul Komárom-Esztergom vármegye településein, Ácsteszéren, Almásfüzitőn, Oroszlányban és Tatán. Közölte a vármegyei közgyűlés elnöke az MTI-vel.

Popovics György (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint a beruházásokat a vármegye az érintett önkormányzatokkal és Duna-Gerecse Turisztikai Nonprofit Kft.-vel közös konzorciumban valósítja meg. Ácsteszéren turisztikai információs és szolgáltatási központot hoznak létre. Motorospályát és élményösvényt építenek, valamint szabadulószobát alakítanak ki.

Almásfüzitőn az Azaum Római Táborban harcászati és tudománytörténeti kiállítást szerveznek, szabadtéri játékokkal és felpróbálható római kori katonai és polgári viseletekkel.

Az Oroszlányi Bányászati Múzeumban az egykori földalatti bányatérség felszínen való felfedezését lehetővé tevő kincskeresőjátékot készítenek. Így bővítik a közelben lévő majki Kamalduli Remeteség turisztikai kínálatát.

Tatán az Által-ér Tata és Vértesszőlős közötti szakaszán kenuzható vízitúra-útvonalat alakítanak ki. Valamint a felújított Kőfaragó ház fejlesztésének második ütemét valósítják meg.

Popovics György elmondta, az érintett települések fejlesztései a Terület- és településfejlesztési operatív program plusz európai uniós támogatásának felhasználásával valósulnak meg. Komárom-Esztergom vármegye a TOP keretében 3,5 milliárd forintot használt fel 12 projekt megvalósítására, a TOP Plusz programban további 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre a turizmus fejlesztésére – ismertette a vármegyei közgyűlés elnöke.

Képek forrása: Shutterstock