2024 április 22

Ezeken a hazai településeken teleltek a magyarok

Budapest, Eger és Pécs voltak a magyarok kedvencei a télen

A Szallas.hu foglalási darabszámait összesítve a főváros vonzotta a legtöbb utazót a téli időszakban. Budapestet Eger és Pécs követte a dobogón, vendégéjszakákból viszont Pécs helyett Gyula lett a bronzérmes. A téli kikapcsolódások során a többség hotelt választott. Az 1-2 éjszakás tartózkodás volt a leggyakoribb. A téli időszakból egyértelműen a tavalyi év végi ünnep időszak hozta a legtöbbet a konyhára, a vendégéjszakaszám több mint fele decemberben valósult meg. Az összesített bruttó szobaár bevétel alapján az egy főre eső éjszakánkénti átlagár 14 546 forint volt, ami közel 9 százalékos növekedés előző évhez képest.

A Szallas.hu összesítette a 2023 decemberétől 2024. februárig tartó időszak eredményeit. Az ebbe a dátumtartományba eső távozási napokkal megtett foglalások darabszáma alapján Budapest, Eger és Pécs vezették a belföldi toplistát. „A vendégéjszakák számát összesítve is hasonló a dobogósok rangsora, viszont Pécs helyett Gyula lett a bronzérmes” – ismertette a részleteket Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője, aki azt is hozzátette, hogy szinte azonosak a top település listák, ha csak a januári és februári eredményeket vizsgáljuk a tavaly december nélkül.

Télen is a magyar tengert választjuk?

A top turisztikai régiók közül a Szallas.hu foglalási számai alapján télen Észak-Magyarország, Budapest és vonzáskörzete, valamint Nyugat-Dunántúl voltak a legnépszerűbbek a magyarok körében. Ugyanakkor a legtöbb vendégéjszakát Észak-Magyarország és a Nyugat-Dunántúl után a Balatonon töltötték a magyar vendégek a téli összesítés szerint.

4 csillag, 2 éjszaka, wellness a tuti recept

A szezon foglalásainak 41 százaléka hotelbe, negyede apartmanba, 16 százaléka vendégházba, 15 százaléka panzióba és 3 százaléka egyéb szállástípusba szólt. „Az 1-5 csillagos hoteleket választó vendégek 58 százaléka 4, 37 százaléka 3 csillagos szállást foglalt” – tette hozzá a sajtószóvivő. Gonda Orsolya, a Szallas.hu értékesítési csapatának vezetője elmondta, hogy a hotel partnerek visszajelzései szerint alapvetően a nagy, 4 csillagos házak azok, akiknek a decemberi ünnepek után is kedvezett a tél. A január és február leginkább a wellness-szállásoknak jelent kimagasló forgalmat, pláne ahol még termálvíz is van. Szabó Zsolt, a Szallas.hu Programok és Attrakciók Üzletág vezetője megerősítette, hogy az attrakciók közül is a népszerű fürdőket emelné ki az örök klasszikus egri vár mellett. Így például a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő és a hajdúszoboszlói Gyógyfürdő is keresettek voltak.

Az összesített bruttó szobaárbevétel alapján az egy főre eső éjszakánkénti átlagár 14 546 forint volt a télen, ami nem egészen 9 százalék növekedés az előző évhez képest. Az átlagos foglalási hossz 4,72 éjszaka volt. „A foglalásaink 43 százaléka 1, 38 százaléka 2, 13 százaléka 3, 3 százaléka 2, kevesebb mint 2 százaléka pedig 5 vagy annál több éjszakára szólt” – mondta Kelemen Lili.

Ezeken a hazai településeken teleltek a magyarok

A Szallas.hu összesítéséből az is kiderült, hogy a december hozta a legtöbbet a konyhára: a téli vendégéjszakaszám 52 százaléka decemberben valósult meg, és a foglalások 46 százaléka decemberre szólt. Január 7-ei vagy későbbi távozási dátummal is voltak hosszabb foglalások. Ugyanakkor Gonda Orsolya elmondta, hogy a legtöbb hotel partnernél a téli időszakban a 2 éjszakás tartózkodás volt az átlag, amik főleg a hétvégékre összpontosultak, de a hétköznapokban érkező vendégek sem maradtak tovább.

A legnépszerűbb belföldi úti célok télen a magyarok körében a Szallas.hu foglalási darabszámai alapján (2023. december – 2024. február)

1.       Budapest

2.       Eger

3.       Pécs

4.       Szeged

5.       Debrecen

6.       Gyula

7.       Hévíz

8.       Hajdúszoboszló

9.       Siófok

10.   Zalakaros

A legnépszerűbb belföldi úti célok télen a magyarok körében a Szallas.hu adatai alapján, vendégéjszakaszám szerint  (2023. december – 2024. február)

1.       Budapest

2.       Eger

3.       Gyula

4.       Hévíz

5.       Hajdúszoboszló

6.       Pécs

7.       Siófok

8.       Szeged

9.       Zalakaros

10.   Sárvár

A Szallas.hu téli, belföldi szállásfoglalásainak eloszlása szállástípusonként a magyarok körében:

●        hotel: 41,01%

●        apartman: 24,57%

●        vendégház: 15,88%

●        panzió: 14,74%

●        egyéb: 3,80%

Népszerű látnivalók attrakciók a Szallas.hu/Programok aloldal szerint (itt nincs sorrendiség):

●        egri vár

●        Gyulai Várfürdő

●        Zalakarosi Fürdő

●        Gyulai Várfürdő

●        Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

●        Hévízi Tófürdő

●        Festetics-kastély

●        Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

●        hajdúszoboszlói Gyógyfürdő

●        Nyíregyházi Állatkert – Sóstó Zoo

Borítókép forrása: Shutterstock