2024 május 02

Drágulás – Nőttek a globális élelmiszerárak

Nőttek a globális élelmiszerárak márciusban havi összevetésben. Elsősorban a növényi olajárak emelkedése miatt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.

A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe hét hónap csökkenés után márciusban először emelkedett. 118,3 ponton állt, 1,3 ponttal (1,1 százalékkal) haladta meg a februárit. 9,9 ponttal (7,7 százalékkal) maradt el a tavaly márciusi szinttől. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató. Az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A FAO gabonaárindexe 110,8 pont lett márciusban, 3,0 ponttal (2,6 százalékkal) alacsonyabb a februárinál. 27,7 ponttal (20,0 százalékkal) maradt el a tavaly márciusitól. A búza világpiaci exportárai harmadik egymást követő hónapban csökkentek márciusban, elsősorban az Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok közötti továbbra is erős exportverseny miatt. A bőséges készletek miatt Kína nem vásárolt búzát, ami szintén lefelé hajtotta az árakat. A növényi olajárindex átlagosan 130,6 pont volt márciusban, 9,7 ponttal (8 százalékkal) magasabb a februárinál, és egy éven belül a legmagasabb. A növekedés főként a pálma-, szója-, napraforgó- és repceolaj magasabb világpiaci árának következménye.

A tejárindex átlagosan 124,2 pontot ért el márciusban, ami 3,5 ponttal (2,9 százalékkal) magasabb, mint februárban, egyben már a hatodik egymást követő havi emelkedés, de 11,1 ponttal (8,2 százalékkal) elmaradt a tavaly márciusitól.

Drágul a hús

A múlt hónapban a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben. De drágult a vaj is, miközben öt hónap emelkedés után először csökkent a tejpor ára. A húsárindex átlagosan 130 pont volt márciusban, 1,9 ponttal (1,7 százalékkal) magasabb lett, mint februárban. Ezzel már a második egymást követő hónapban jegyeztek fel emelkedést.

A húsárindex 1,7 ponttal 1,5 százalékkal) volt alacsonyabb a tavaly márciusinál. Márciusban nőtt a baromfi-, a szarvasmarha- és a sertéshús ára, míg a juhhúsé csökkent. A FAO cukorárindex átlagosan 133,1 pont lett márciusban, 7,6 ponttal (5,4 százalékkal) volt alacsonyabb mint februárban, és ezzel először mértek csökkentést két hónap emelkedés után. A márciusi mutató 6,1 ponttal (4,8 százalékkal) múlta felül az egy évvel korábbi értéket.

Gyengítette a cukor világpiaci árát, hogy fölfelé módosították a világ egyik vezető cukortermelő országának, Indiának a termelésére vonatkozó előrejelzés, és hogy Brazília jelentősen növelte exportját. Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 13,7 százalékkal csökkent a 2022. évi 14,3 százalékos emelkedés után.

Borítókép forrása: Shutterstock