2024 április 14

Baj van Szlovéniában, nem jönnek a turisták

Az első öt hónapban nagyot csökkent a turisták száma Szlovéniában az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozások miatt, a májusi adatok azonban javulást mutattak – közölte csütörtökön a szlovén statisztikai hivatal.

Januártól májusig 197 ezer 600 turistát regisztráltak a szálláshelyek, 71 százalékkal kevesebbet, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az ott töltött 684 ezer vendégéjszaka 64 százalékkal múlta alul a 2020-as hasonló időszak adatát.

A hosszú lezárást követően a turisztikai egységek csak április végén nyithattak újra, de csak korlátozott kapacitással, és csak azok vehetik igénybe a szolgáltatásokat, akik rendelkeznek védettségi igazolással.

Az ötödik hónapban 317 ezer vendégéjszakát regisztráltak az országban, ennek kétharmadát belföldi turisták töltötték el. Az ezt megelőző években ez az arány a fordítottja volt, a külföldi turisták voltak többségben – közölte a távirati iroda.

A legtöbb külföldi turista Németországból érkezett májusban, 13 százalék, őket az osztrákok ás az olaszok követték, kilenc, illetve nyolc százalékkal.

A szlovén kabinet, hogy fellendítse a belföldi turizmust, idén is vezetett be úgynevezett üdülési csekket: felnőttenként 100 euró (35 ezer forint), gyerekenként 50 euró (17,5 ezer forint) értékben, amelyet csak belföldi szálláshelyeken lehet felhasználni, valamint kulturális- és sporteseményeken is beválthatók, mivel a korlátázások miatt sokan még a tavalyit sem tudták kihasználni. Ez az összeg 2020-ban 200, illetve 50 euró volt.