Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

445 milliárd forint érkezett 2023-ban a SZÉP-kártyákra

2023-ban összesen 445 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók a Széchenyi Pihenő Kártyákra. Így negyedével, azaz több mint 90 milliárd forinttal haladta meg a 2022-ben látott összeget. (354,7 milliárd forint) Hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Decemberben ráadásul kiemelkedő szintet ért el a feltöltések mértéke: 2023 utolsó hónapjában 83 milliárd forint érkezett a dolgozók SZÉP-kártyájára. Ez 58 százalékkal volt magasabb, mint a 2022 decemberében (52,4 milliárd forint) feltöltött összeg.

Az NGM kiemelte: 2023-as rekord-feltöltéshez a kormány döntése is hozzájárult. A kormány a családok védelmében ugyanis korábban arról döntött, hogy 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között a munkáltatók az éves – 450 ezer forintos – kereten felül a SZÉP-kártyákra egyszeri, legfeljebb 200 ezer forint összeget utalhatnak. Az intézkedésnek köszönhetően így 2023-ban 650 ezer forintra emelkedett a rendkívül kedvező adó- és járulékfizetés mellett adható munkavállalói elismerés keretösszege. Valamint ebben az időszakban a SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló összegeket a családok hidegélelmiszerek vásárlására is felhasználhatták. Az intézkedés hatására közel 5 ezer új munkáltató lépett be a SZÉP-kártya rendszerébe. Továbbá a munkáltatók 30 százaléka biztosította a megnövelt összeget. 2023-ban kártyabirtokosok összesen 449,4 milliárd forintot költöttek. Melyből a decemberi költések összege 64,2 milliárd forintot tett ki. 87 százalékkal volt többet, mint a 2022 decemberi költések összege (34,4 milliárd forint).

53,9 milliárd forintot fordítottak élelmiszervásárlásra

A kormány intézkedésének hatására a családok tavaly augusztusban, szeptemberben, októberben, novemberben és decemberben összesen 53,9 milliárd forintot fordítottak élelmiszervásárlásra. Az adatok arra is rámutatnak, hogy az élelmiszervásárlás lehetősége nem a turisztikai célú fogyasztástól vonta el a forrást, hanem azon felül realizálódott további költés.

445 milliárd forint érkezett 2023-ban a SZÉP-kártyákra

A várakozásoknak megfelelően a SZÉP-kártya kedvezményes keretének kibővítése eredményesen járult hozzá a családok megvédéséhez és a gazdaság megerősítéséhez, egyaránt bővítette a turisztikai keresletet, miközben a felhasználás kibővítése számottevően növelte a családok vásárlóerejét. Az intézkedés növelte a fogyasztást, segítve többek közt az élelmiszeripart, végső soron pedig a gazdasági növekedés helyreállítását – sorolta az NGM.

A közleményben megerősítették: 2023 az inflációcsökkentés éve volt, a kormány intézkedéseinek köszönhetően decemberre minden várakozást felülmúlva 5,5 százalékra csökkent az infláció mértéke. 2024-ben a kormány helyreállítja a növekedést.

A kormány célja, hogy idén újra dinamikusan, 4 százalék körüli mértékben növekedjen a GDP. Ennek érdekében három területen kell előrelépni: az óvatossági motívum fokozatos oldásával és a bizalom erősítésével növelni kell a fogyasztást; helyre kell állítani a belgazdasági termelést és 25 százalék felett kell tartani a beruházásokat; továbbá tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást – olvasható az NGM közleményében.

Borítókép forrása: Shutterstock