2024 február 29

Elárasztották a magyar pandák a kínai piacot

Nem cska kínaiak tudtak vásárolni

2017. július 26-án délelőtt zárult le Magyarország idei első nemzetközi kötvénykibocsátása Pekingben. A fő szervezők a Bank of China Limited és a HSBC Bank (China) pénzintézetek voltak. A Panda piacon értékesített hároméves, 1 milliárd jüan összegű államkötvény árazásakor 4,85 százalékos hozam alakult ki.

A magyar pandakötvény volt az első, amely a „Bond Connect” (kötvénypiaci összekapcsolás) révén a kínaiak mellett egyéb ázsiai befektetők számára is elérhetővé vált.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Idén a magyar kötvényprogram az első olyan tranzakció, ami a 2013-ban elindított „Egyövezet – egy út kezdeményezés” (One Belt, One Road Initiative) keretein belül valósult meg.

A kötvénykibocsátás egy újabb mérföldkő a magyar-kínai pénzügyi kapcsolatok fejlődésében és hozzájárul az adósságkezelés több lábon állásához. A jüan összeg euróra váltása után alakult ki a Magyar Állam által fizetendő kamatszint, amely a valaha volt legolcsóbb devizakötvény kibocsátását jelenti. Ez jól mutatja, hogy helyes döntés volt a kínai piac felé való nyitás és már a második kibocsátásnál megmutatkozik hazánk kedvező megítélése – közölte az ÁKK.

Szándéknyilatkozat is volt

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a jüan adósságot devizacsere ügylet (swap) keretében euró alapúra alakította át, így a jüan árfolyamának alakulása nem jelent kockázatot.

Az előzményekhez tartozik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a Bank of China elnöke 2015. november 25-én írt alá szándéknyilatkozat renminbiben (RMD) denominált magyar államkötvény kibocsátásáról. ÁKK és a Bank of China tavaly januárban sikeres befektetői találkozót tartott Szingapúrban és Hongkongban, amelyen fel tudták mérni a piacot.

Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója idén áprilisban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) harmadik Budapesti renminbi kezdeményezés elnevezésű konferenciáján is beszélt arról, hogy az adósságkezelő 2017-re 1,2 milliárd euró devizaforrás bevonását tervezte, aminek része az államkincstár által belföldön értékesített eurókötvény is, de felmerülhet egy nemzetközi devizakötvény kibocsátás lehetősége is.