Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Egyre többen építkeznek

Példanélküli módon kétszámjegyű árbevétel növekedést produkált az idei első félévben a Lasselsberger-Knauf Kft. (LB-Knauf). A cég 22 százalékkal teljesítette túl az elmúlt esztendőt, míg a belföldi értékesítés tekintetében ennél is nagyobb, mintegy 30 százalékos emelkedést ért el, árbevétele így az év végén várhatóan átlépi a 9 milliárd forintos határt.

Felülmúlták a várakozásokat

A horvátországi és romániai érdekeltségekkel rendelkező LB-Knauf első féléves konszolidált eredménye szintén várakozásokon felül alakult, sőt, a horvát leányvállalat a magyarországi anyacégnél is jobban teljesített.

„A növekedés ténye nem ért váratlanul bennünket, annak mértéke viszont annál inkább. A termékeink iránti keresletet teljes termelési kapacitás mellett is csak úgy tudtuk kielégíteni az elmúlt hónapokban, hogy feltöltött raktárkészlettel vágtunk neki az évnek. Információink szerint hasonló kihívásokkal szembesülnek konkurenseink is” – mondta Veit Tamás, az LB-Knauf ügyvezető igazgatója.

„A kedvezményes hitelek és állami támogatások felpörgették a lakásépítési piacot, ezért a következő két évben is emelkedéssel számolunk az építőanyag értékesítés terén. Igaz, ennek mértéke várakozásaink szerint egyszámjegyűvé szelídül” – tette hozzá Veit Tamás.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Nagyszabású fejlesztések

Az LB-Knauf két magyarországi gyára 2016-ban közel 253 ezer tonna építőanyagot állított elő. A cég a termékek iránti belföldi és külföldi kereslet felfutása miatt a cég nagyszabású fejlesztésekbe kezdett, amelyek a minőség és a termelés hatékonyságának növelését egyszerre szolgálják. Emellett komoly előrelépésnek számít az is, hogy a tervek szerint év végén kezdi meg működését az LB-Knauf második horvátországi gyára.

Veit Tamás úgy véli, hogy bár a korábban említett ösztönzők valóban katalizátorként hatottak a magyar építőiparra, és a lakosság, illetve a gazdasági szereplők fokozódó építkezési aktivitása komoly növekedési potenciált hordoz magában, nehéz megjósolni, hogy az ágazat milyen pályán fog mozogni 2020 után.

Még akadnak kérdések

„Túl sok még a kérdés, túl sok a változó ennek megítéléséhez. Egyrészt még nem látjuk, milyen forrásokkal lehet pótolni az EU támogatások csökkenését. Másrészt a 2019-től életbe lépő energetikai előírások miatt jelenleg egyfajta versenyfutás tapasztalható a beruházók részéről, akik még az új szabályozás bevezetése előtt szeretnék átadni az általuk épített ingatlanokat” – mondta az ügyvezető igazgató.

„Harmadrészt az évek óta fennálló munkaerőhiány egyre súlyosabb problémát jelent, ami gátat szabhat a növekedésnek. Ezek azok a kérdések, amelyekre mihamarabb választ kell találni, ha az ágazatot tartós növekedési pályán akarjuk állítani” – fogalmazott.