2024 június 18

Egyre bártabban vállalnak hitelt a cégek

Jobb körülmények, jobb feltételek

A javuló gazdasági feltételek miatt a hitelfeltételek és biztosítéki elvárások enyhülni tudtak, így a környező régió és az eurózóna országaiban egyaránt enyhe csökkenést mutatnak az átlagos hitelkamatok.

Ennek köszönhetően az MNB statisztikája alapján az előző egy évben Magyarországon folyamatos növekedés tapasztalható a vállalati hitelállományban.

„A K&H-nál az év első három negyedévében 178 milliárd forint új üzleti hitel kihelyezése történt. Az előző év azonos időszakához képest 112 százalékos növekedés elsősorban a strukturált finanszírozási, a kereskedelmi és a lakóingatlan-ügyleteknek köszönhető” -mondta Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője. 

„Emellett büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan meghatározó magyar vállalatcsoport finanszírozásában is jelentős szerepet vállalhatunk, mint az MVM” – tájékoztatott Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője” – hangsúlyozta.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A legkedveltebb konstrukciók

Magyarországon továbbra is az államilag támogatott, refinanszírozott konstrukciók a legkedveltebbek, de az új vállalati hiteleken belül egyre növekszik a saját forrású forgóeszközhitelek súlya, főként a kkv és középvállalati kategóriában, illetve a projekthitelezés során.

„A cégek elsősorban a fix kamatozású hitelkonstrukciókat keresik, akár saját forrású, akár refinanszírozott hiteltermékekről van szó. A hitelfeltételek mellett azonban ma már legalább ilyen fontos az ügyfélközpontú stratégia” – emelte ki a szakember.

„Magyarország vezető bankjaként az idén 30 éves K&H-nál büszkék vagyunk arra, hogy a vállalatokkal szoros kapcsolatban, velük együtt gondolkodva adunk tanácsot pénzügyi igényeikre, illetve minél inkább lehetőséget biztosítunk a pénzügyi szolgáltatások online kezdeményezésére” – tette hozzá Patrick Van Overloop.