2023 április 02

Deák Bárdos András: Tőzsdézz másként! – 1. rész

Cikksorozatot indítunk a címben megfogalmazott gondolat jegyében. Amikor valaki elindul és kutatni kezdi a sikeres kereskedők titkait – módszereit, egyből rátalál a címben megfogalmazott gondolat igen változatos megoldásaira. A cikksorozatunk több oldalról igyekszik majd körbejárni, ezt a lényeges gondolatsort: a Technikai elemzés, a Stop/Target, a kereskedési pszichológia és a tőzsdei tudás egyéb ismereteinek oldaláról.

A többség veszít a tőzsdén

A fenti állítás közismert a tőzsdés körökben. Számos oktató anyag és tőzsdei könyv foglalkozik ezzel a ténnyel. Ezért nem érdemes a „többségbe” tartozni. Inkább olyan szempontból érdemes megismerni, hogy mit jelent az átlagos tőzsdei viselkedés, hogy az milyen veszélyeket tartogat számunkra.

Kerüljük az amatőrök számára állított csapdákat

1. Hírek: A vesztes tömegek nagy része hírekre kereskedik, amivel rövidtávon nem fog tudni pénzt keresni. Mire egy céggel kapcsolatos hír napvilágot lát, addigra a jól értesült elemzők, specialisták, bennfentesek már jó eséllyel beárazták a hír hatását, vagy annak nagy részét az árfolyamba. Rengeteg hírforrás dolgozik azon, hogy naprakész, jól értesültnek tűnő információval lásson el bennünket. Ezek mind arra csábítanak, hogy kereskedjünk ezen hírek alapján. A hírek jó részét a brókercégek, egy másik részét a cég menedzsmentje, harmadrészt beragadt pozícióban lévő bankok, alapok állítják elő, a „kereskedők érdekében”. Ezekkel érdemes tisztában lenni, és szűrni kell tudni az információkat, de leginkább olvasni kell tudni a sorok között. Ez még a tapasztalt traderek számára sem egyszerű feladat.

2. Kommersz szignáljelek: A vesztesek másik nagy csoportja a technikai elemzők tömegei, akik vesztenek. Az ő csapdahelyzetüket a közismert eszközök (RSI14, MA9-21-50, MACD, CCI) által generált, mindenhol oktatott szignáljelek okozzák.

3. Stop szintek: A legtöbben a brókerhez előre beküldött stop megbízásokat használnak, ami fontos és hasznos eszköz, de jó ha tudjuk, hogy kétélű fegyver. A cikk nem a Stop megbízás ellen szól! Erre az eszközre igen is szükségünk van, de bizonyos kommersz szignáljelekkel együtt, annak hagyományos nézőpont szerinti alkalmazása igenis nehézségekhez vezethet a sűrű kistoppolódások miatt. Nézzük meg miért is:

Az a jó, ha mindenki megbízásai teljesülnek

Egy kevésbé ismert tény, de a kötéskori szerződés számok tartalmazzák, hogy milyen típusú traderek vagyunk. Itt négy fő kategória van:

– egyéni kereskedő (kisemberek)

– Hedge Fundok

– nyugdíjalapok

– market maker-ek (főleg brókercégek)

A kötések kategóriánként összesítve hozzáférhető nyilvános adatok, még mi is meg tudjuk kapni. A lényeg, hogy a Market Makerek, a Brókerek, azt figyelik, hol kötnek az amatőrök tömegei! A bróker abban érdekelt, hogy minél több kötés történjen, mert ezen keresi a legtöbb kockázatmentes pénzt, a brókerdíjat. Ezért az a nézőpontja, hogy az árakat olyan helyekre igyekszik mozgatni – mint Market Maker (vagy találóbb néven: Market Mover) – ahol az általánosan ismert technikai elemzési tanok szerint az amatőrök stopjai lehetnek. Ezt a szakma úgy nevezi Stop Running, magyarul a Stopok kiütésének gyakori jelensége, amely után pedig az ár általában elmegy jó irányba.

Egyébként a nagy brókerházak a saját ügyfeleik által bevitt stop megbízásokból is elég jól látják, hogy hol vannak a gyengekezű tömegek stopjai. A náluk megjelent több százezres ügyfélkör statisztikája jól mutatja, hogyan gondolkodnak az amatőrök pl. egy-egy trendtörés, vagy új High-ra kitörés körül.

A Market Makerek egyik kiemelt feladata, hogy likviditást biztosítsanak a piacnak. Ezt azzal érik el, hogy amikor úgy érzik, hogy az ár megakadt (pl egy oldalazásban), és nincs elég kötés a piacon, vagyis látszatra nincs likviditás, ők olyan irányba mozgatják meg saját számlás kereskedéssel az árat, ahol tömeges új megbízásokat sejtenek. Nekik az már mindegy, hogy ezek az új beszállók megbízásai, vagy a nemrég belépett traderek Stop megbízásai lesznek.

A Tőzsdével kapcsolatos nézőpontjuk lényege, hogy a „várakozó megbízások teljesüljenek”. Emellett természetesen az is céljuk, hogy ha már megmozgatták az árat saját számlás kereskedéssel, akkor haszonnal is tudjanak kiszállni. Gondold végig, hogy a tömegek stop szintjei hogyan segítik az ő haszonnal történő kiszállásukat!

A piac hamis kitörései a komolyabb támaszok alá, ill. ellenállási szintek fölé részben ennek a jelenségnek köszönhetőek.

Még egy fontos adat: fixen beírt Stopok használatára csak a kisebb pénzzel kereskedőknek van lehetősége. A nagy nyugdíjalapok, hedge fundok nem tudnak egyetlen Stop megbízással kiszállni, beszakadna alattuk a piac.

Egy-egy túlméretes megbízás, vagy azok láncolata komoly nyomot hagyhat a piacon, pl. 2010. május 6-án 1 óra alatt közel 10 százalékot esett az S&P 500 index, vagy az 1987-ben történt eseményeket, ahol 1 nap alatt 21 százalékot zuhant. Szerencsére mi tudunk Stop-okat használni, csak a fenti okok miatt körültekintőnek kell lennünk ezen a téren.

A sikeres profi traderek – a fenti tényeket ismerve – a lehető legkülönfélébb módon próbálnak távol kerülni az amatőr tömegek beszállási és kiszállási módszereitől.

A probléma megoldása több szintű, de az biztos, hogy érdemes olyan eszközöket és elemzési módszereket alkalmazni, amelyek nem közismertek. Pl. a Fibonacci számok, az 1920-as évekbeli publikálásuk óta eltelt 90 évben közismertté váltak. Ma már sokszor mondják, hogy a szintek tömeges figyelése miatt már nem tudni, hogy a tömegek természetes számokhoz való önkéntelen igazodása miatt, vagy önbeteljesítő hatásuk miatt működnek – vagy éppen nem működnek. Csökkent az értékük a közismertté válás által.

A megoldás: használjunk legalább ilyen jó eszközöket, de lehetőleg ne legyenek ennyire közismertek. Ebben segít a VestraCharts, amelyik különleges és hatékony eszközök gyűjteményét tartalmazza.

A cikk kiegészítéseként érdemes megnézni az alábbi videót.

Folytatjuk!

Ezt a cikksorozatot a VestraCharts támogatja azzal a céllal, hogy a magyar tőzsdézők számára megfizethető áron, magas minőségű kereskedési ismereteket és hasznos elemző-, kereskedő eszközöket mutasson be.  www.vestracharts.hu