2024 április 22

Csúcsot döntött az OPEC termelése

Idei csúcson a termelés

A felmérés alapján az OPEC termelése júliusban napi 90 ezer hordóval nőtt az előző havihoz képest, és idei csúcsára emelkedett.

Júliusban az OPEC a Reuters felmérése szerint napi 32,85 millió hordó olajat termelt, ami a líbiai és nigériai termeléssel együtt, illetve a szervezetből kilépett Indonézia termelésének a levonásával, valamint figyelmen kívül hagyva az új tag Egyenlítői-Guinea termelését, napi 1,1 millió hordóval lépte túl napi 32,50 millió hordós kitűzött célt. Egyenlítői-Guinea az idén május végén lett az OPEC teljes jogú tagja. Termelésének beszámításával az OPEC júliusban napi 33,0 millió hordó olajat termelt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A kivételek

Líbia Nigériával együtt mentes az OPEC év eleje óta követett önkéntes termeléskorlátozó vállalása alól, mivel mindkét országban fegyveres konfliktus vetette vissza az olajtermelést. Líbia júniusban még napi egymillió hordó alatt, de júliusban már napi egymillió hordó felett termelt, ami még így is jócskán elmarad a polgárháború kitörése, 2011 előtti napi 1,6 millió hordótól. Nigéria exportja júliusban kissé csökkent.

Az OPEC legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia júliusban napi 50 ezer hordóval exportált kevesebbet, mint az előző hónapban. A szaúdi és az angolai export csökkenésének köszönhetően az OPEC júliusban 84 százalékban tudta betartani termeléskorlátozási vállalását. Az év első hónapjaiban jellemzően még 90 százalék feletti volt az arány.

Összeülnek egyeztetni

A Reuters hírügynökség értesülése szerint az OPEC augusztus 6-7-én Abu Dzabiban egyeztet „minden tagország bevonásáról a termeléskorlátozási vállalásba”. Az OPEC termeléskorlátozási vállalása értelmében az idén január elsejétől a jövő év márciusáig napi 1,2 millió hordóval napi 32,50 millió hordóra csökkenti termelését. A szervezeten kívüli nagy olajtermelők, közöttük Oroszország vállalásával együtt a világpiaci kínálat így napi 1,8 millió hordóval csökken.