2023 február 04

CIA bázis Szaúd-Arábiában

Jemenben pilóta nélküli amerikai repülőgépről indított rakétával ölték meg mások mellett a sérüléseibe idén januárban belehalt Szaid Ali al-Sihrit, a terrorszervezett alvezérét, illetve 2011-ben az amerikai születésű Anwar al-Awlaki radikális imámot.

A lap úgy tudja, hogy a bázis létrehozásában fontos játszott John O. Brennan, Barack Obama amerikai elnök terrorelhárítási tanácsadója, aki korábban a CIA rijádi állomásfőnöke volt. Brennant, akit az elnök a CIA új igazgatójául jelölt, csütörtökön hallgatja meg a szenátus hírszerzési bizottsága.

Az iszlám világ legfontosabb vallási központjában, Szaúd-Arábiában rendkívül kényes kérdés a nyugati titkosszolgálatokkal való együttműködés. Az al-Kaida és más radikális szervezetek ezt nem egyszer használták fel arra, hogy nyugtalanságot szítsanak a sivatagi monarchiában.

A terroristák ellen folytatott drónháború jogi és morális vetületei az amerikai közvéleményt is élénken foglalkoztatják. Kedden politikai bombaként robbant a hír: az amerikai igazságügyi minisztérium egy dokumentuma szerint Washington engedélyezte, hogy az al-Kaida terrorszervezet ellen drónokkal vívott háború keretében akár amerikai állampolgárt is megöljenek, még abban az esetben is, ha nincs hiteles információ arról, hogy az illető amerikai célpontot akarna megtámadni.

A dokumentum szerint a dróncsapások indokoltnak nevezhetők olyan amerikai állampolgárokkal szemben is, akik “a közelmúltban potenciális veszélyt jelentő tevékenységet” folytattak, és akik esetében nem bizonyított, hogy e tevékenységet megtagadták vagy felhagytak volna vele.

Az iratot amerikai szenátorok egy kétpárti csoportja hozta nyilvánosságra, egyúttal felszólítva Barack Obama elnököt, hogy tegye a kongresszus számára hozzáférhetővé az összes olyan jogi szakvéleményt, amely kifejti, hogy a kormányzat álláspontja szerint az elnöknek milyen jogi felhatalmazása van amerikai állampolgárok szándékos megölésére.

A “célzott ölések” ügye várhatóan központi kérdés lesz Brennan meghallgatásán.