2023 március 23

Bővül az amerikai-orosz kereskedelem

Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcsértekezletén mondott beszédében Clinton kijelentette, hogy az Obama-kormányzat szorosan együttműködik a kongresszussal az 1974-ben elfogadott Jackson-Vanik törvénykiegészítés visszavonása érdekében. „Azt reméljük, hogy a kongresszus még ebben a hónapban lépni fog ebben a fontos törvényhozási kérdésben” – mondta.

Az úgynevezett legnagyobb kereskedelmi kedvezmény megadását tiltó hidegháborús jogszabályt elsősorban Oroszországnak a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozása miatt kell visszavonni. Az Orosz Föderáció 18 év tárgyalási folyamatának lezárásaként augusztus 22-én vált hivatalosan is a WTO 156. tagállamává. Hillary Clinton hozzátette: Washington biztosítani szeretné, hogy az amerikai vállalatok versenyképesek legyenek az orosz piacon.

Az amerikai diplomácia vezetője délelőtt megbeszélést folytatott az orosz külügyminiszterrel, aki elégedetten nyilatkozott tárgyalásukról. „Érthető, hogy az amerikai adminisztráció az elnökválasztási kampánnyal van elfoglalva, de érzékeltük a készséget a kapcsolatok különböző területeken való bővítésére” – jelentette ki Szergej Lavrov.

Amerikai üzleti körök azt remélik, hogy a washingtoni törvényhozás mindkét háza megszavazza a Jackson-Vanik törvénykiegészítés eltörlését, még mielőtt a képviselők visszatérnek kampányolni választókörzetükbe. Attól tartanak, hogy a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény megadása nélkül az amerikai cégek nem férnek hozzá az újonnan nyílt szolgáltatási piacokhoz, és orosz részről önkényes kereskedelmi megtorló intézkedések alanyaivá válhatnak. Moszkva Iránnak és Szíriának nyújtott támogatása és az oroszországi emberi jogi problémák miatt egyelőre nem tudni, mikor kerülhet sor a Jackson-Vanik törvény eltörlésére.

A kongresszus ráadásul arra készül, hogy megszavazza az úgynevezett Magnyitszkij-törvényt, amely megtiltaná orosz hivatalos személyek, elsősorban belügyi dolgozók beutazását az Egyesült Államokba, és befagyasztaná az USA-ban lévő pénzeszközeiket. Szergej Magnyitszkij, a Hermitage Capital amerikai befektetési alap ügyvédje 2009-ben máig tisztázatlan körülmények között halt meg vizsgálati fogságban Oroszországban. A férfi korrupcióval, az alap pénzének ellopásával vádolt meg rendőröket. A törvénytervezetet tavaly májusban nyújtotta be Benjamin Cardin demokrata szenátor, a washingtoni adminisztráció azonban nem állt a javaslat mögé.