2024 május 29

Borúlátó lett az Intel

A FactSet piackutató vállalat által megkérdezett szakértők átlagosan 14,21 milliárd dollár bevételre számítottak.  Az Intel az „általános gazdasági környezet kihívásaival” indokolta lépését. A hardvergyártók az Intel tájékoztatása szerint még nem kezdték meg alkatrészkészleteik feltöltését, ahogy azt a karácsonyi szezonra készülve általában tenni szokták, hanem felhalmozott készleteiket használják fel.

Az Intel forgalma a globális számítógépipar lakmusztesztjének tekinthető, hiszen a világon eladott minden öt személyi számítógépből négy Intel processzorral működik. A nehézségek jelentkezése már korábban is észlelhető volt, miután a legnagyobb számítógépgyártók, a Dell és a Hewlett-Packard is problémákról számoltak be, csakúgy, mint az Intel processzorgyártó riválisa, az AMD.

A világgazdasági bizonytalanságok mellett a félvezetőáramkör-gyártó óriásvállalat másik nagy tehertétele a táblagépek és az okostelefonok rohamos piaci előretörése. Az Intel termékpalettája mobil eszközökben használt áramkörökből viszonylag csekély, az elterjedt eszközök többségébe az AMD processzor architektúrájára épül.

A személyi számítógépek keresletének csökkenése a Windows 8 operációs rendszer bevezetését megelőző vásárlói kivárásnak tulajdonítható. A Microsoft új operációs rendszerével telepített első számítógépek október 26-án kerülnek az üzletekbe.

Éves előrejelzést az Intel október 16-án, a harmadik negyedéves eredmény közzétételével egy időben készül tenni. Addig korábban tett előrejelzését visszavonta.  A számítástechnikai felhő technológia rohamos térnyerésének köszönhetően azonban virágzik az Intel szuperszámítógépekhez gyártott processzorokkal bonyolított üzlete.