2024 február 29

Biztonságosabb lesz a krskói atomerőmű

A projekt értékéről nem közölt információt a NEK, ugyanakkor elmondták: saját forrásból újítják fel az atomerőművet és a munkálatok várhatóan 2021-re fejeződnek be.

Új pumpák, több hűtési lehetőség

A közlemény szerint a már meglévő objektumok mellé újabb megerősített épületet építenek, amelyben tartalék könnyűvizet biztosítanak a rendszer hűtésére, arra az esetre, ha a meglévő biztonsági rendszer meghibásodna.

Az atomerőműbe újabb két pumpát is beszerelnek, amelyek arra szolgálnak, hogy befecskendezzék a vizet a páragenerátorba és a reaktor hűtésére szolgáló primer körbe.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A szlovén nukleáris biztonsági hivatal számos ajánlást fogalmazott meg a krskói atomerőmű biztonságos működése érdekében, hogy növelje annak ellenálló képességét olyan kevéssé valószínű, de lehetséges jelenségekkel szemben, mint földrengés, árvíz vagy egy repülő lezuhanása.

Már milliókat költöttek a biztonságra

Nem hivatalos értesülések szerint a nukleáris biztonsági hivatal Szlovénia egyetlen atomerőművében – amely már 35 éves – eddig közel 300 millió eurót költött modernizációra és a biztonság növelésére, így biztonsági szempontból egy újépítésű atomerőműnek felel meg.

A felújítási munkálatok harmadik fázisában egy szárazraktár építését is tervezik, az elhasznált nukleáris üzemanyag tárolására.

A helyi energiafogyasztásnak majdnem felét adja

A Westhinghouse amerikai vállalat közreműködésével épült egyreaktoros, nyomottvizes atomerőmű a szlovén-horvát határ közelében, a magyar határtól 80 kilométerre található, az ország energiafogyasztásának mintegy 40 százalékát adja.

A közös szlovén-horvát tulajdonban lévő, 664 megawattos erőművet 1982-ben helyezték üzembe, és tavaly húsz évvel, 2043-ig hosszabbították meg működésének időtartamát.